02/22/13 09:44
(http://www.klassa.bg/)

Джон Кери желае да търгува, а не да воюва

Поддържането на мира със силите на дипломацията е много по-евтино, отколкото с помощта на армията. Това бе основното послание в програмната реч на държавния секретар на САЩ Джон Кери, която той произнесе в сряда в университета в щата Вирджиния. На фона на предстоящото орязване на бюджета ръководителят на външнополитическото ведомство се опитва да поеме инициативата от Пентагона с максимата, че лошият мир е по-добър от всяка война, пише „Независимая газета”.
Заради съкращенията в бюджета ведомството на Кери е застрашено да изгуби 2,6 млрд. долара. Затова в речта си държавният секретар се опита да придърпа от Пентагона към себе си финансовата черга, като отбеляза, че освен заради заплахите пред Америка, външнополитическият курс е важен също така и заради „продуктите, които купуваме, стоките, които продаваме, и възможностите, които създаваме за отбелязването на икономически ръст”. „Става дума не само за това, дали ще се наложи да изпращаме нашите войски на поредната битка, но и за това, дали ще можем да превърнем завършващите нашите университети в процъфтяваща работна сила”, посочи той.











„Независимая газета”

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване