02/22/13 22:17
(http://e-vestnik.bg/)

Ирак още е в плен на сектантското насилие и политика

Историята на Ирак е борба за власт между шиитската и сунитската общност. Разделеният Ирак не може да върви напред Онова, което днес дърпа Ирак назад, са продължаващите вътрешни раздори. От най-тежките дни на шиитско-сунитската война през 2006-2008 г. насам сектантската поляризация не е представлявала такава заплаха за единството на страната.

През декември в западния град Рамади сунити демонстрираха срещу правителството на премиера Нури ал Малики в знак на протест срещу арестите на телохранителите на финансовия министър Рафи ал Исауи, който е сунит. Оттогава демонстрациите ескалират и дават “метастази”. Започнал от настоявания за реформи, по-добри услуги, освобождаване на затворници и отменяне на антибаасистките лустрационни закони, сега гневът прелива и демонстрациите в целия сунитски регион открито са за оставка на премиера шиит, който е обвиняван в сектантска дискриминация и репресии срещу сунитите.

Шиитските политически лидери, които дойдоха на власт през 2003 г. , имаха уникална позиция в оформянето на бъдещето на Ирак, тъй като те и кюрдските организации отдавна таят у себе си обида не толкова към режима на Саддам Хюсеин, колкото заради господството на сунитското малцинство, което в различна степен е било налице от основаването на независимата иракска държава през 1921 г. (Хората с по-отдавнашни спомени казват, че потисничеството на сунитската държава над шиитите датира от 7 век.)

Вместо да работят за единен Ирак, шиитските лидери започнаха да говорят за подмяна на победителите и доминиращите, за въздигане на потиснатите срещу потисниците, за заслуженото поемане на властта от мнозинството. Те бяха склонни да облекат в нови дрехи несправедливостите, на които е била подложена тяхната общност. Шиитските лидери и американската окупационна власт прокламираха универсално участие и включване, но на практика уподобиха всички сунити с партията Баас и Саддам.

Това доведе до драконовските закони за дебаасификация и до разпадане на армията, смятана за движеща сила и инструмент на сунитите. От сунитите се изискваше да докажат своята лоялност и примиреност със сегашния си статут, както и своята невинност. Шиитите имаха основателни причини за опасения и подозрения: преди 2003 г. само малцина шиити се противопоставяха на режима на Саддам Хюсеин.

След 2003 г. въоръжената съпротива бързо обхвана сунитските райони уж с цел да освободят Ирак от американската окупация, но в действителност това бе бунт срещу новия ред. Когато през 2005 г. бе изготвен проект за конституция, сунитите не бързаха да се заемат с обсъждането му, а когато го сториха, вече беше твърде късно да бъдат внесени промени в някои текстове в тяхна полза.

Някои сунити отхвърлиха постановката, че са малцинство, а техни лидери твърдяха в частни разговори, че сунитите съставляват 60 на сто от населението. Взаимните подозрения и опасения, тържествуването, изолирането и отхвърлянето премина в низходяща спирала, която доведе до грозна сектантска война между сунитските бунтовници и шиитските милиции през 2006 г. Усилията за помирение през 2008 г. по инициатива на американските военни целяха интегрирането на сунитските бойци в държавните институции.

Тези опити бяха посрещнати с нежелание от правителството на премиера Малики, но целта им се ограничаваше до прекратяване на разгорелия се сектантски конфликт и умиротворяване на въоръженото въстание. Преговорите за помирение бяха повърхностни и изобщо не стигнаха до истински диалог за отношенията между общностите, взаимните страхове, неправдите и претенциите. Освен надутата реторика не бе направен опит за излизане от сектантската политика. Сунитите искаха това, което шиитите няма да им дадат: равнопоставеност в държавните дела.

Шиитските лидери не виждаха голям смисъл в политическото помирение; както призна един изтъкнат шиитски депутат, помирението означава да им бъде отстъпена част от трудно спечелените придобивки. Защо трябва да се иска да направят това? Нещо повече - все още съществува подозрението, че дълбоко в себе си сунитите никога няма да приемат върховенството на шиитите и тяхното ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване