02/22/13 22:16
(http://e-vestnik.bg/)

Нагорни Карабах - искаш ли мир, готви се за война

Древна крепостна стена в Нагорни Карабах. Снимка: армнюз

Преди 25 години властите в Нагорно-Карабахската автономна област (НКАО) проведоха референдум; после поискаха от Върховните съвети на Арменската и на Азербайджанската съветска република, също и на Съветския съюз, НКАО да бъде прехвърлена от Азербайджан в състава на Армения.

Скоро след това избухна война, която арменците наричат освободителна, а азербайджанците - сепаратистка. Обръщението на депутатите от НКАО бе поместено на 21 февруари 1988 г. във в. “Съветски Карабах”. Азербайджанските власти отхвърлиха молбата. Същия ден Политбюро на ЦК на КПСС се събра и прие постановление, в което искането за включване на Нагорни Карабах в Армения бе приписано на “екстремисти” и “националисти”, действащи в разрез с интересите на Азербайджанската и на Арменската съветска република.

Отказът предизвика вълна от протести и митинги. Арменско-азербайджанските отношения рязко се влошиха. В двете републики започнаха сблъсъци на етническа почва. През декември 1988 г. в Сумгаит и други градове в Азербайджан се стигна до арменски погроми. В отговор последваха нападения срещу азербайджанците в Армения и Нагорни Карабах.

През 1991 г. истински бойни действия превърнаха конфликта в най-кръвопролитния, най-жестокия, най-мащабния в цялото постсъветско пространство. По време на войната двете страни дадоха около 25-30 хиляди жертви, близо един милион души станаха бежанци.

След разпадането на Съветския съюз Нагорни Карабах се опита да обяви независимост, но не успя да намери международна подкрепа. През 1994 г. - благодарение на руското посредничество и твърдата декларация на Съвета на държавните лидери от ОНД - Баку, Ереван и Степанакерт подписаха в Бишкек протокол, въз основа на който договориха спиране на огъня.

Оттогава обаче споразумението постоянно се нарушава. С грижата за мирно уреждане бе натоварена същата година Минската група, създадена към ОССЕ; нейни съпредседатели са САЩ, Русия и Франция. В момента Азербайджан де факто не контролира Нагорни Карабах и бъдещето му изглежда обвито в гъста мъгла.

Сегашната позиция на Азербайджан е позиция на страна, изгубила територии - Баку апелира към международната общност (и най-вече САЩ), отправяйки молба да натиснат Армения, за да я накарат да върне “окупираните земи”. Тези дни на сайта на Белия дом бе качена петиция с подписите на 100 хиляди души, които настояват за специално внимание към нагорно-карабахския конфликт и искат да се признае, че са окупирани 20 на сто от територията на Азербайджан.

“Нито Армения, нито сепаратисткият режим в Нагорни Карабах не желаят мирно уреждане на конфликта, за да живеят в мир с азербайджанците”, коментира политологът Фикрет Садихов от Западния университет в Баку пред азербайджанския в. “Тренд”. Според него мирно решение е невъзможно, защото няколко “ислямофобски държави, настроени срещу разцвета и развитието на независим Азербайджан, са избрали страната ни за мишена”.

“Тези сили са общоизвестни - различни ислямофобски центрове, страни, благосклонни към интересите на Армения и проарменските среди. Разбираме добре, че сме се сблъскали с ислямофобски ориентирани държави и твърде силна и богата арменска диаспора”, заявява аналитикът. Той не уточнява кои страни има предвид, но силна арменска диаспора има и във Франция, и в САЩ, и в Русия - затова упрекът може да е насочен към всички съпредседатели на Минската група.

Азербайджан неспирно заплашва с употреба на военна сила и увеличава военните си разходи. По данни на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ) през 1998-2007 г. общите военни разходи на Азербайджан са нараснали 5,5 пъти и през 2012 г. са достигнали около 3,2 милиарда долара. Това представлява почти една пета от държавния бюджет на страната.

“Азербайджан ще възстанови териториалната си цялост, Нагорни Карабах е наша родна, отколешна земя”, заяви президентът Илхам Алиев на погребението на военнослужещ, загинал в сблъсък на границата с региона. Позицията на Армения предполага тя на всяка цена да управлява де факто и занапред Нагорни ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване