02/23/13 23:02
(http://e-vestnik.bg/)

Кошмарът на Меркел - да се завърне Берлускони

Ройтерс

Берлускони с водещи от неговите телевизии. Снимка: от тв екрана

В Берлин нарастват страховете, че бившия премиер на Италия Силвио Берлускони може да се завърне на централната политическа сцена след изборите този уикенд, излагайки на опасност поетия от Рим път на реформи и колебливото изплуване на еврозоната от дълговата криза.

Все още не е ясно дали 76-годишният Берлускони, замесеният в скандали медиен магнат и четирикратен премиер, ще спечели достатъчно подкрепа, за да упражнява влияние, но дори самата възможност да се завърне в политиката е кошмар за германския канцлер Ангела Меркел.

Не само че инвеститорите обвиняват Берлускони и неговата дясноцентристка партия Народ на свободата за вкарването на Италия, третата най-голяма икономика в еврозоната, в дълговата криза, но също така е публична тайна, че Берлускони и Меркел не се спогаждат. Изобщо.

Контрастът в стиловете не би могъл да бъде по-голям между цветистия италианец със склонност към пластични операции на лицето и трансплантации на коса и дисциплинираната Меркел, отгледана в комунистическата Източна Германия, която все още пазарува в кварталния супермаркет.

Меркел държи устата си затворена преди изборите в Италия на 24 -25 февруари, но намесвайки се необичайно в изборната кампания в съседна европейска държава, външният министър Гидо Вестервеле изпусна тънко прикрит намек за отношението на нейното правителство.

“Ние, разбира се, не се намесваме в италианските избори… Но който и да сформира новото правителство, смятаме за важно проевропейският курс и необходимите реформи да бъдат продължени,” заяви Вестервеле за “Зюддойче цайтунг”.

Вестервеле е член на пропазарната партия на Свободните демократи, младши партньор в дясноцентристката коалиция на Меркел. Говорителят на Меркел Щефен Зиберт заяви във вторник, че позицията на Вестервеле се споделя от цялото правителство.

Последните проучвания на общественото мнение, публикувани преди “затъмнението” преди изборите, показват, че италианските лявоцентристи все още водят пред дясноцентристкия блак на Берлускони. Но почти една трета от гласоподавателите все още се колебаят или смятат да не гласуват, посочват анкетиращите.

Инвеститорите са разтревожени, че което и да е правителство, включващо Берлускони, може да се отклони от реформите, започнати от сегашния премиер Марио Монти, който си спечели похвали от Берлин за поставянето на фокуса върху мерките за строги икономии през миналата година.

Други членове на партията на Меркел са по-откровени за рисковете от завръщане на Берлускони. “Ако г-н Берлускони спечели изборите, този път (на реформи) може да се окаже в опасност,” заяви Норберт Бартле, бюджетен експерт от консерваторите на Меркел. “Съмненията за твърдостта на Италия биха могли да имат сериозни последици за еврото,” заяви той за Ройтерс.

Като знак колко дълбока е личната им неприязън, медиите съобщиха, че Берлускони е направил неласкави забележки за външния вид на Меркел в телефонно обаждане, подслушано от детективи, проверяващи негови предполагаеми простъпки с проститутки. Той отрича да е казвал тези думи.

Берлускони бе осъден на затвор за данъчни измами и е подсъдим по обвинение за секс с малолетна проститутка. Той е пълната противоположност на Меркел, дъщеря на пастор, която става физик и чиито критици й се присмиват, че се облича старомодно.

Сблъсъкът в стиловете излезе на показ и през 2009 г., когато обичайно невъзмутимата канцлерка започна видимо да нервничи и да се мръщи, когато Берлускони я накара да го чака на червения килим на срещата на НАТО в Страсбург, докато той разговаряше по мобилния си телефон.

Берлускони обвинява Меркел, която е силно непопулярна в Италия заради нежеланието й да спаси финансово партньори от ЕС и е представяна от някои италиански медии като нацистка, за своето падане от власт през 2011 г.

На срещата на върха в Брюксел през октомври 2011 г., Меркел и тогавашният президент на Франция Никола Саркози се усмихнаха един на друг, когато ги запитаха дали Берлускони им е дал уверения. Тази усмивка ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване