02/23/13 18:31
(http://www.klassa.bg/)

МВФ препоръча Гърция да "подстриже" дълговете на физически лица

МВФ препоръча на правителството в Атина "да подстриже" дълговете на физически лица, за да може страната да си поеме глътка въздух. Препоръката на фонда идва в момент, когато над половин милион домакинства и предприятия в южната съседка не могат да си плащат задълженията към банките.

В края на 2012 г. лошите кредити в Гърция надхвърлиха 55 млрд. евро. Общите задължения на физическите лица се изчисляват на 227,7 млрд. евро, което означава, че всеки четвърти заем в страната не се обслужва. МВФ смята, че "подстригването" на дълговете на физическите лица е единственото решение, тъй като, ако те останат високи на фона на икономическото бездействие в страната, няма да има нито растеж, нито развитие на гръцката икономика.

Междувременно европейска работна група одобри предвидения за февруари следващ транш за Гърция от 2,8 млрд. евро. Битката, водена от кабинета Самарас, сега се премества към новите инспекции на икономиката, които Тройката международни кредитори на Гърция започва от понеделник, коментират местни медии.

Пратениците на ЕК, ЕЦБ и МВФ ще инспектират изпълнението на бюджета и реализираните от правителството мерки за икономии. В разговорите се очаква акцентът да падне върху исканите от кредиторите съкращения в държавния сектор, приватизацията и бюджета. Събираемостта на приходите в бюджета сериозно изостава.

Гърция трябва да получи през март още 2,8 млрд. евро, като за целта от правителството се изисква да изготви план за съкращения в държавния сектор до края на 2014 г. Тази година се очаква 25 хиляди държавни служители да бъдат освободени.













btvnews.bg













Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване