02/23/13 12:57
(http://www.klassa.bg/)

"Мудис" понижи рейтинга на Великобритания

Рейтинговата агенция "Мудис" (Moody's) понижи с една степен кредитния рейтинг на Великобритания от максималния ААА на АА1, позовавайки се на слабости на икономиката в средносрочна перспектива, предаде Асошиейтед прес.

В огласено в петък съобщение агенцията обяснява дадената оценка със "замрелите" перспективи за растеж на британската икономика и "високият и нарастващ товар на дълга".

В съобщението се изтъква обаче, че

кредитоспособността на Обединеното кралство остава "изключително висока",

а перспективата му е стабилна.

"Мудис" е на мнение, че при определени условия правителството може да приложи плана си за фискална консолидация и "да обърне траекторията на британския дълг".
За британското правителство стъпката е неприятна, но не и неочаквана.

И трите големи рейтингови агенции - "Мудис", "Стандард енд Пуърс" (Standard and Poor's) и "Фич" (Fitch), промениха прогнозата си по кредитния рейтинг на Великобритания на "негативна", напомня АП.

Финансовият министър Джордж Озбърн коментира в изявление понижаването на кредитния рейтинг от Мудис като "явно напомняне за проблемите с дълга, пред които е изправена нашата страна".

Вместо да отслабва нашата решимост да въведем плана си за икономическо възстановяване, това решение, тъкмо напротив, я засилва, заяви Озбърн.

По-рано този месец международната рейтингова агенция понижи суверенните кредитни рейтинги на 6 страни от ЕС - Италия, Испания, Португалия, Словения, Словакия и Малта.

Едновременно с това Мудис промени на негативни прогнозите за Франция, Великобритания и Австрия, съобщиха световните агенции.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване