02/23/13 09:08
(http://www.klassa.bg/)

Пентагонът приземи всички Ф35 заради дефект

Министерството на отбраната на САЩ спря полетите на всички изтребители – бомбардировачи от пето поколение Ф35 /F-35/, заради технически неизправности. За това съобщи в петък представител на военното ведомство.

Според данни на Пентагона по време на стандартен технически преглед на лопатките на реактивната турбина на двигателя на един от самолетите е открита пукнатина. Във връзка с това са спрени полетите на всички Ф35, които са под командването на Пентагона.
Според военното ведомство, заедно с представители на корпорацията Локхийд Мартин, която произвежда най-новите изтребители, се извършва подробна проверка на всички самолети Ф35 за изясняване на причините за възникването на повредата, съобщи ИТАР-ТАСС.
През месец декември Пентагонът сключи с "Локхийд Мартин" договор за покупката на поредната партида от самолетите, способни да извършват вертикално излитане и кацане. Сумата на договора е 3,8 милиарда щатски долара.
Ф35 е проектиран с използване на технологията Стелт. Той има възможност да носи ядрени бойни глави.
Локхийд Мартин Ф35 "Лайтнинг" II /Мълния/ на англ. - Lockheed Martin F-35 Lightning II - е от семейството перспективни изтребители на  Lockheed Martin Aeronautics Company /Tactical Aircraft Systems/ разработен в три варианта: за ВВС на САЩ – наземен изтребител; за морската пехота на САЩ и Великобритания - със съкратено излитане и вертикално приземяване; за ВМС на САЩ като палубен изтребител.

В консорциума начело с Локхийд Мартин влизат и Нортроп Груман корпорейшън /Northrop Grumman Corporation/, Прат енд Уитни /Pratt & Whitney/ Ролс Ройс, /Rolls-Royce/, Алисън /Allison/ и Бритиш аероспейс /British Aerospace/. В разработката на отделни възли участват и Скунк Уъркс /Skunk Works/ в Палмдeйл /Калифорния/ и Аеронаутикъл системс /Aeronautical Systems



















ИТАР-ТАСС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване