02/24/13 16:07
(http://www.klassa.bg/)

100 хиляди българи поискаха смяна на системата

Близо 100 хиляди българи в 38 града в страната поискаха смяна на политическата система. На обявения национален митинг представители на инициативните комитети от цялата страна представиха своите искания, които вече имат конкретен характер - продължаване на работата на сега действащия парламент, създаване на програмен кабинет, обществен съвет от експерти със задължителна гражданска квота от 50%, договор между този съвет и програмния кабинет за изпълняване на исканията на гражданите, промяна на изборния закон, преминаване към мажоритарна изборна система, възможност за отзоваване на депутати и граждански квоти във всички държавни регулаторни органи.
Изненадващо на протестите се появи и президентът Росен Плевнелиев, който се възползва от дадената му трибуна и покани протестиращите на диалог. Въпреки това той бе шумно освиркан от хората.
Най-масово на улицата отново излезнаха във Варна – където около 30 хиляди души поискаха освен всичко друго и оставката на кмета Кирил Йорданов. Шествието бе поведено от около 100 варненски рокери. То тръгна от община Варна по булевард "Мария Луиза" и продължи по булевард "Владислав Варненчик".
Близо 25 хиляди души се събраха и в столицата. Колоната от протестиращи на няколко пъти премина разстоянието от Орлов мост до президентството. Организаторите на протеста обявиха исканията си, като обещаха да търсят персонална отговорност от всички виновни за тежката икономическа ситуация в страната.
Изключително добро впечатление направи и полицията, която охраняваше протеста. В знак на солидарност с протеста охраняващите полицаи свалиха каските и щитовете си. До приключването на протеста не бе регистрирано нито едно нарушение на обществения ред.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване