02/24/13 08:35
(http://www.klassa.bg/)

Режисьорът Михаел Ханеке с пет номинации за „Оскар”: Не искам зрителят да страда на моите филми, а само да се развълнува

Михаел Ханеке има пет номинации за „Оскар” заради драматичната лента „Любов”, която вече се окичи с куп награди. Дали режисьорът ще грабне желаната статуетка ще стане ясно след броени часове на церемонията на „Оскар”-ите в Лос Анжелис, която стартира в неделя вечерта..
•В събота вечерта Михаел Ханеке имаше премиера в Театро Реал в Мадрид, където се завъртя суперинтересната постановка „Така правят всички” на Моцарт, дело на Ханеке. Режисьорът не присъства на премиерата, защото вече бе отпътувал за Лос Анжелис. На среща с испански интелектуалци в Сиркуло де Беляс Артес в Мадрид миналия четвъртък режисьорът отговори на няколко въпроса на  „АВС”
Роденият през 1942 г. в Мюнхен творец ревниво пазеше творбата си в мадридския театър от любопитните погледи на журналисти и критици. Дори снимка не успяха да публикуват водещите испански медии. „Нека бъде изненада”, каза Ханеке. „Така правят всички” ще се играе в Театро Реал до 17 март. Постановката е копродукция с Театър де ла Моне в Брюксел. На диригентския пулт е Съливан Кембърлинг.
- И с операта ли ще ни карате да страдаме както с вашите филми?

- Нямам никакво намерение да карам хората да страдат, когато отиват на кино. За мен е важно зрителят да се развълнува. В „Любов” става дума за нещо, което засяга много хора, почти всяко семейство. Темите които ме вълнуват изобщо са онези, които правят живота ми по-неудобен, по-проблематичен. Карат ме да мисля и затова започвам да работя върху тях.
Какво е удоволствието да правиш кино?
Удоволствието е да общуваш с големи драматични актьори. Не виждам голяма разлика в това да режисираш драматични актьори, или оперни певци. Трудното беше да намеря най-подходящите певци за „Така правят всички”. Проведох 120 прослушвания. Целта ми беше да подбера млади хора, които да отговарят на възрастта на героите. И естествено, да пеят добре. Любопитно е че в спектакъла участва Уилям Шимел в ролята на Дон Алфонсо, който се снима и във филма „Любов”.

Какво искате да кажете на хората с вашите филми?
В киното творецът се учи от всичко, с което се сблъсква,. А аз обичам да наблюдавам и да се уча и от позитивното, и от негативното. Не искам да говоря за филмите си и да ги обяснявам като по учебник. Нека зрителят си каже думата, след като ги гледа. И си признавам много по-нервен съм заради галата в неделя в Лос Анжелис, отколкото за премиерата в Мадрид. Извинявам се на публиката, че няма да присъствам на премиерата в Театро Реал и я моля да ми стиска палци за "Оскар"-ите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване