02/25/13 14:41
(http://www.klassa.bg/)

Гръцки магнати изкупуват кораби на германския търговски флот


Гръцки корабособственици изкупуват кораби на германския търговски флот, съобщава кореспондент на БНР. В същото време в страната се налагат тежки икономически мерки на съкращения по препоръка на кредиторите. Наследниците на корабния магнат Онасис продължават да са на първо място в света при голямотонажните кораби.

Гръцката търговска флота е водеща не само в Европа, но и в света, втори са японците, а Германия засега е на трето място. Корабите под гръцки флаг се увеличават непрекъснато през последните две години. Над 10 гръцки имена са начело в списъка на собствениците с най-мощни корабни фирми.

Собственици на кораби в Германия изпаднаха в реална криза, след като германската Schiffsbank се оттегли от корабния бизнес. Тогава гърците започнаха да изкупуват германските кораби. Показателен е случаят с гръцката корабна фирма „Техномар”, която закупи от германска фирма 10 кораба на стойност над 100 милиона евро.

Според експерти от сектора, гръцките корабни фирми използват своите финансови резерви, за да увеличат корабния си парк, и нестабилността на сектора в Германия им създава отлични условия за успешен бизнес.

В същото време обаче гръцката централна банка очаква икономиката на страната да остане в рецесия през настоящата година и да отбележи спад на БВП с 4,5%, преди да започне да се възстановява през 2014 г. Това е малко по-ниска прогноза от очакванията на Европейската комисия за спад на гръцката икономика с 4,4% през 2013 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване