02/25/13 12:50
(http://www.klassa.bg/)

КЗК глобява "Топлофикация-София" с 338 хил. лева


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи, че „Топлофикация София” ЕАД е извършило нарушение на по Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение на пазара на дялово разпределение на топлинна енергия между потребители в сгради етажна собственост.

В резултат КЗК наложи имуществена санкция на дружеството в размер на 338 094 лева, съобщиха от регулатора. От КЗК смятат, че нарушението може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите, като възпрепятства навлизането на нов конкурент на пазара за дялово разпределение на топлинна енергия.

„Топлофикация София“ ЕАД е предприятие с господстващо положение на регионалния пазар на продажба и пренос на топлинна енергия за битови нужди, като в същото време участва и на пазара на дялово разпределение на топлинна енергия между потребители в СЕС и е конкурент на подателя на искането „ПМУ Инженеринг” ООД, обясняват от комисията.

Проучването е установило, че „Топлофикация-София“ е злоупотребила с господстващото си положение, като е забавила навлизането на своя нов конкурент на пазара на предоставяне на услугата „дялово разпределение на топлинна енергия“. В продължение на 3 месеца (14.12.2011 г.-14.03.2012 г.) топлопреносното предприятие е отказало да сключи договор с “ПМУ Инженеринг” ООД за извършване на услугата, като междувременно е предприело действия за привличане на клиентите на своя конкурент и за придобиване на права за работа със съответния модел уреди.

Санкцията, определена от КЗК е формирана въз основа на приходите на дружеството от дялово разпределение на топлинна енергия за 2011 г. Комисията е взела под внимание и тежестта и продължителността на нарушението и прекратяването му в хода на производството, веднага след намесата на КЗК.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване