02/25/13 19:11
(http://www.klassa.bg/)

Частичен успех за протестиращите срещу правилата за паркиране в София

Софийски административен съд отмени текстове от Наредбата на Столичен общински съвет за организация на движението в София, съобщиха от съда. За незаконосъобразни са обявени разпоредбите, с които е въведен режим на локално платено паркиране на автомобили на собственици и наематели на жилищни имоти, попадащи в „синя" и „зелена зона" - чл. 50 а от Наредбата.
Изцяло са отменени обжалваните правни норми, с които са предоставени правомощия на Общинско дружество „Център за градска мобилност":
- възможността дружеството да извършва оперативна дейност по премахване и изземване на прегради, знаци, табели и съоръжения (чл. 44, ал. 10);
- издаване, активиране, анулиране и контролиране на винетните стикери (чл. 50а, ал. 6);
- изработване, активиране и контрол на картите за паркиране на ППС за служебни нужди на територията на Столична община (чл. 50б, ал. 5), принудително преместване на ППС на територията на Столична община (чл. 54, ал. 4);
- използването и прилагането на техническото средство ("скоба"), таксуването на собствениците или упълномощените от тях водачи, както и освобождаването на блокираните ППС (чл. 55, ал. 2).
Съдът обяви за незаконосъобразни и нормите, с които е предоставено право на безплатно паркиране за служебни нужди на автомобили - собственост на общината и други структури на общинска издръжка.
АССГ отхвърли жалбите срещу правото на общината да въвежда режим за почасово платено паркиране в „синя" и „зелена зона".
Отхвърлени са и жалбите срещу режима за платено паркиране „служебен абонамент".
Решението на АССГ не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.
Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване