02/26/13 16:32
(http://www.klassa.bg/)

Citigroup: Кризата в еврозоната се завръща


Кризата в еврозонота се завръща, се прогонозира в анализ на американската финансова група Citigroup. Новината за формирането на нестабилен парламент на Италия, който е малко вероятно да избере силно и действено правителство, доведе до разпродажби на италиански облигации и до ново общо повишение на напрежението на европейския "периферен" дългов пазар. Лихвите по 10-годишните ценни книжа на Италия скочиха с над 40 базисни пункта към 4,83% - най-високото ниво от ноември 2012 г. насам, отбелязвайки и най-висок еднодневен ръст от началото на годината. Според анализатори, това възходящо движение на италианските лихви може да продължи към важното ниво от 5%.

Лихвите по 10-годишните книжа на Испания отбелязват повишение от близо 30 базисни пункта към 5,5%, а тези на Португалия се покачват с 32 базисни пункта към 6,37%. Това може да се окаже най-солидното напрежение на дълговия пазар в Еврозоната от края на миналото лято насам, когато президентът на ЕЦБ Марио Драги обеща, че централната банка "ще направи всичко необходимо", за да спаси еврото и Единния валутен съюз, смятат анализаторите.

Напрежението около патовия изход на изборите в Италия се отрази негативно и върху еврото, като в началото на европейска търговия във вторик то удари ново 7-седмично дъно в 1,3018 долара, 5-седмично дъно от 118,74 йени и 2-седмично дъно от 0,8585 британски лири. Последвалото париране на част от първоначалния солиден натиск на европейските пазари на акции ограничи низходящо движение на еврото.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване