02/26/13 14:18
(http://www.klassa.bg/)

Moody's: Бюджетният дефицит на България вероятно ще надмине 1.8% от БВП


България по всяка вероятност ще превиши прогнозата на Moody's за бюджетен дефицит през 2013 г. от 1.8 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), отбелязва рейтинговата агенция в свой анализ, цитиран от БТА. В Закона за държавния бюджет е заложен дефицит от 1.3%, какъвто беше и за изминалата 2012 г. "Липсата на функциониращо правителство създава несигурност за насоката на политиката, докато ново правителство не встъпи в длъжност, което вреди на доверието на потребителите и инвеститорите и подкопава перспективите за 2013 г. за една вече слаба икономика", смята Moody's.

Падането на българското правителство "праща негативни сигнали по отношение на фискалната консолидация", се казва още в доклад на инвеститорския отдел на агенцията за кредитен рейтинг Moody's.

България е обхваната от политически смут, след като протести срещу строгите съкращения на разходите, каквито свалиха премиери из цяла Европа, свалиха от власт и Бойко Борисов, пише Bloomberg. Правителството му наблегна на бюджетни съкращения, за да избегне външна финансова помощ и бурите по фондовите борси, при което безработицата скочи до най-високите си равнища за последните осем години, се обяснява в анализа.

"Която и партия да дойде на власт, тя ще се съобразява с противопоставянето на избирателите на продължаващите строги бюджетни мерки и с желанието за по-големи разходи, социални плащания и субсидии", коментира агенцията. През януари безработицата в България достигна 11.9% , което е най-високото й равнище от април 2005 г. Размерът на държавният дълг спрямо БВП обаче все още е един от най-ниските в Европа.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване