02/26/13 22:49
(http://e-vestnik.bg/)

Ако “Газпром” иска да оцелее, трябва да забрави старите навици

За разлика от много западни представители аз прекрасно разбирам,че “Газпром” не е рожба на Владимир Путин, създадена от него някъде през 1999 година. Човек не трябва да бъде невероятно добър историк, за да си изясни следния факт - този газов гигант бе най-важният елемент в руската и съветската стратегия десетилетия наред.

В същото време обаче изненадващо много хора, включително и западни журналисти, искрено са убедени, че до началото на безчестните украинско-руски газови боричкания през миналото десетилетие, когато Путин с приятелчетата си започна да използва “енергийните ресурси като оръжие”, руският газ се е появявал на западните пазари по някакъв магически начин.

В началото на сегашното десетилетие “Газпром” бе много стабилна компания, бързо и умело увеличаваше печалбата си по време на продължителния период на поскъпването на петрола.Компанията успешно наложи проекта “Северен поток” въпреки критиките, изказвани на висок гласи, и възмутената съпротива срещу него в бившите страни членки на Варшавския договор. (сп.”Икономист” стигна до там да нарече газопровода съвременен аналог на пакта Молотов-Рибентроп**.)

Сравнението между бързото и напълно успешното изграждане на “Северен поток” и провалилия се проект Nabucco, който разработи Евросъюзът, е твърде поучително. Това е показателно за развитието на събитията на енергийните пазари през миналото десетилетие (руснаците не успяваха да си натъпчат парите по джобовете, а европейците изгубиха и последната си риза и при това се изхитриха да се въплътят в образа на несведущи и некомпетентни смотаняци).

Само че всичко хубаво все някога свършва и изглежда късметът на “Газпром”, който се дължеше на твърдия преговорен търг и щастливото стечение на обстоятелствата, е към края си. Вместо да вдига цените на газа, този гигант за първи път от дълго време е принуден да прави съществени отстъпки. Неотдавна “Газпром” бе принуден да намали съществено цените си за България, която почти на сто процента зависи от руския износ. Ако “Газпром” днес не е в състояние да вземе страха дори на българите, то можем да си представим какви отстъпки ще направи за италианците и германците.

Отдавна знам, че газпромските решения по ценообразуването са били твърде непредсказуеми (меко казано). Не съм се възмущавал кой знае колко по този повод, тъй като е напълно ясно, че би било глупаво да не се възползваш от монопола си върху природните ресурси, за да получиш политически и стратегически предимства. Мога да гарантирам, че ако САЩ се окажат някога в аналогично икономическо положение, то те ще се държат също толкова егоистично и користно, както и Русия, която си извоюваше преимущества при продажбата на газ. Затова просто нямаше смисъл да се палим и да се изпълваме със справедлив гняв.

Само че през последните две години много внимателно следя методиката на ценообразуване на “Газпром”. И макар да ми беше ясно, че тя като цяло е лишена от система, нямах и представа колко странна и идиотска е тя. Гледайки на цените, по които “Газпром” продава синьо гориво на европейските си “партньори”, и до ден днешен не мога да разбера логиката на тези действия,която би могла да стои зад тези цифри.

Отначало мислех, че цените на “Газпром” зависят от политическото дружелюбие на купувача към Русия: страните, които се държат добре с Кремъл,получават най-добрите условия и най-добрите цени. Но тъй като Великобритания и Холандия купуват газ на най-ниските цени,въпреки отвратителните си политически и дипломатически отношения с Русия, това обяснение очевидно не е удовлетворително.

След това си помислих, че цялата работа е в обемите - страните, които купуват от “Газпром” много газ, получават най-добрите сделки. Само че и това не е така. Ако съпоставим обема на доставяния газ с цената му, пак не се очертава никаква закономерност. После,по съвет на свой стар приятел, с когото правих аспирантура, се замислих, че ключът към разбирането ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване