02/26/13 11:06
(http://www.klassa.bg/)

В САЩ Wi-Fi пречи на пътната безопасност

Разширяването на безжичните мрежи в САЩ представлява пряка заплаха за функционирането на системите за комуникация между колите, за разработването на която отидоха години. Това съобщи електронното издание http://www.gazeta.ru. Плановете на американското правителство е да се увеличи количеството честоти, достъпни за предаване на Wi-Fi мрежите, заплашили дългогодишното разработване и скъпоструващото разработване на системата за контрааварийното взаимодействие между колите. По данните на американска автомобилна индустрия, внедряването на комплекса безжични връзки между колите ще струва на собственика 100 долара, а в рамките на страната тя може да спаси хиляди хора.
Представителите на автомобилните компании и на големите обществени организации са предоставили открито писмо на Федералната агенция по комуникации на САЩ. В писмото се говори, че плановете на агенцията за увеличаване на достъпните за предаване Wi-Fi честоти ще попречат на работата на системата за контрааварийното взаимодействие между колите, за разработването на която е отишло около 10 години и няколко стотен милиона долара за финансиране.
Подписаните в изпратеното отворено писмо са представители на автомобилната индустрия Toyota, Chrysler, Ford, Hyundai-Kia, Mercedes-Benz, както и производители на части и предприятия по сглобяване Delphi Automotive Plc, Denso Corp и Robert Bosch GmbH.
Подложената сега на тестване по пътищата на щата Мичиган технология може да стане прототип на асфалтните автомобили без автопилот, съобщи Bloomberg. Системата позволява на колите да комуникират един с друг на къси дистанции, когато автомобилите се намират в опасна близост един до друг или кара прекалено бързо, в сравнение с другата. Устройствената система позволява да се проследи скоростта и траекторията на движещите се коли за прилагане на превантивни мерки с цел избягване на удар. По-късно системата ще може да информира бордовия компютър на колата за работата на светофарите и пътните условия. Автопроизводителите утвърждават, че считането на доработките, които са налични днес, комплексът ще може да се изкара на пазара на цена 100 долара на бройка.
В града Ан Арбър в щата Мичиган със система на безжична комуникация са снабдени около 3000 бройки от различен вид транспорт – както личен, така и обществен. Департаментът на транспорта на САЩ до края на 2013 година смята да приеме решение за въвеждане на законодателни изисквания за монтиране на тези системи на всичките нови коли в Съединените Щати. Ведомството е финансирало по тази програма 15 милиона долара.
Националната администрация на пътната безопасност на САЩ (NHTSA) съобщава, че 80% от катастрофите, извършени от трезви шофьори, ще може да се предотврати или значително да се намалят техните последствия за сметка на системата на безжичната комуникация между колите.
“Ние разбираме необходимостта от разширяване на поредица достъпни за разпространенето на Wi-Fi на честоти, но със считането на 30 хиляди смъртни случаи всяка година по пътищата на САЩ смятаме, че разширяването на транслацията на безжичните мрежи ще бъде проведено не на загуба на революционните технологии, които спасяват животи”, се казва в обръщението към Федералната агенция по комуникации в САЩ.
“Ние наистина сме работили доста, като сега плътно сме се приближили до момента, в който разработката ще започне да дава плодовете си, но всичко се оказа под заплаха. Ние се опасяваме, че решението на властите ще бъде прието без необходимите проверки”, заяви Скот Белчер, председател на Американското общество на интелектуалния транспорт, което е свързано с разработването на системата за автомобилна комникация.
Американското правителство планира да се бори срещу недостига на достъпните честоти за транслация. Федералната агенция по комуникации на САЩ настоява всичките опретори на Wi-Fi мрежата задължително да споделят и да се адаптират към новите условия.
Подобна ситуация в САЩ е имало с компанията LightSquared, която е искла да изгради нова безжична мрежа в САЩ. Фирмата дори е получила разрешение от Федералната агенция по комуникации на САЩ, но в последствие е станало ясно, че новата система пречи на работата на спътниковата навигация GPS, което и способствовало за закриване на програмата на LightSquared.
Компанията Ford вече разполага с работна версия на системата за автомобилното комуникиране, която през месец август миналата година започна тествания по европейските пътища в рамките на изследвателската програма на германското правителство с име “Safe Intelligent Mobility — Testfield Germany” (simTG). В програмата също така участват европейски концерни като BMW, Audi и Mercedes-Benz. Освен общуването между колите, системита на комплекса предоставят на шофьорите информация за опасностите по пътя, възможност за разпознаване на пътните знаци и прогнозиране на различни ситуации по зададения по-рано маршрут.
Освен това, концернът General Motors разработва система безжично взаимодействие между автомобилите и пешеходците. Монтирания в колата комплекс ще определя местоположението на пешеходците благодарение на Wi-Fi сигнала, който се излъчва от смартфоните им, което ще позволи принудително да се намали скоростта на колата в случай на извънредна ситуация и да предотврати газене на пешеходец.



















gazeta.ru

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване