02/26/13 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Изборите изправят Италия пред политически колапс

Силвио Берлускони гласува. Снимка: анса

Италианците изразиха недоволството си от традиционните партии и от Европа, но не успяха да излъчат парламентарно мнозинство и в двете парламентарни камари. Сега Италия рискува да се озове в безизходица заради разделения парламент, който “произведоха” изборите. Левоцентристите имат в Камарата на депутатите абсолютно мнозинство, но в Сената преднината им пред десноцентристите на Берлускони беше изключително малка. Решилите този път да не гласуват бяха с 6 процента повече в сравнение с 2008 г.

Това, както и категоричният пробив на “Движение 5 звезди” на комедийния актьор Бепе Грило, добрата предизборна кампания на Силвио Берлускони и лошото представяне на досегашния премиер Марио Монти, са факторите, които могат да обяснят объркващите резултати от парламентарните избори.

Според италианския изборен закон в Камарата на депутатите победителят печели “наградата на мнозинството”, тоест 55 процента от депутатските места. Това ще рече 340 от общо 630  места. Законът обаче предвижда по-сложна формула за Сената. Там “наградата на мнозинството” се присъжда на партията или коалицията, водеща във всяка една италианска област, като се отчита и броят на жителите на областта. Тоест партията или коалицията, която печели вота в най-населените области като Ломбардия и Лацио, може на теория да има мнозинство в Сената, дори и да не е спечелила най-много гласове в национален план.

След оповестяването на окончателните резултати тази нощ Марио Монти изрази задоволство от представянето си на изборите, което е първото за него и подчерта, че е спечелил подкрепата на 3,2 милиона избиратели. Антуражът на лидера на левицата Пиер Луиджи Берсани обаче трудно преглъщаше нанесения удар от страна на партиите на Бепе Грило и на Берлускони, които - всеки по свой собствен начин - отхвърлиха Европа.

Според Енрико Лета, заместник-главен секретар на Демократическата партия на Берсани, влизаща в левоцентристката коалиция, резултатите показват, че италианските избиратели са надигнали рязко глас срещу еврото, Европа, Меркел и Германия. “Сега в Италия започва една много трудна седмица. През нея трябваше да се формира стабилно правителство, което да направлява страната към изхода от кризата. Вместо това ние бихме могли да се сдобием с едно напълно нестабилно правителство”, допълни Лета.

Берлускони не успя да спечели мнозинство, но след шестата си предизборна кампания той спечели своя изборен залог. За по-малко от два месеца, той съживи една много отслабена партия, като обиколи телевизионните студия и умножи обещанията, които понякога бяха доста крайни. Човекът, който управлява Италия в продължение на 9 години от 1994 г. насам, успя отново да се наложи, благодарение на своята словоохотливост, възприета като надеждна алтернатива на онези политически сили, които  италианците отхвърлят масово.

Сега Берлускони си гарантира солидно присъствие в парламента, което пък ще му позволи да защитава своите финансови и съдебни интереси. Но постигнатото от привържениците на Бепе Грило е несъмнено най-впечатляващото от тези избори. “Движение 5 звезди” сега изпраща над 150 депутати в двете парламентарни камари. “Ние ще бъдем една изключителна сила и ще изпълним, всичко което обещахме”, заяви Грило, преди да изключи какъвто и да е съюз с десноцентристките депутати на Берлускони.  “Ако върнем отново Италия в ръцете на Берлускони, било то за 6 месеца или за 1 година, това ще бъде престъпление срещу  цялата галактика”, посочи Грило.

Противно на кандидатите от големите политически формации, хумористът от Генуа и неговите привърженици умножиха по време на предизборната си кампания митингите на открито в средните и големите градове на Италия. По време на тях те осмяха италианската политическа класа, разкритикуваха остро Европа и яхнаха вълната на неотдавнашните финансови скандали, разтърсили Италия.

Те извлякоха по-специално дивиденти от аферата с банката Монте дей Паски ди Сиена, чиито главозамайващи загуби са били прикрити от операции с така наречените токсични облигации, докато левоцентристите платиха както изглежда висока ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване