02/26/13 22:44
(http://e-vestnik.bg/)

Историческа седмица за Ватикана преди оттеглянето на папата

С неделната молитва “Ангелус” на Бенедикт Шестнайсети на площад “Свети Петър” започна историческа седмица за Ватикана преди първото от 700 години доброволно оттегляне на глава на Римокатолическата църква от папския престол.

Десетки хиляди вярващи присъстваха на церемонията, но най-много хора се очаква да дойдат в сряда за последната обща аудиенция на Бенедикт Шестнайсети, която ще се състои в прочутото предверие на базиликата “Св. Петър”.

В четвъртък, последния ден от понтификата му, папата ще се срещне с кардиналите, след което към 16 часа по Гринуич ще замине с хеликоптер за папската резиденция Кастел Гандолфо, южно от Рим, откъдето ще отправи последна благословия към вярващите и местните власти. Три часа по-късно, в “края на един обикновен работен ден”, той вече няма да е папа и ще започне период, в който Светият престол ще е празен.

Последните дни от управлението на Бенедикт Шестнайсети са съпроводени със спекулации за мотивите за оттеглянето му и с полемика за мястото на някои кардинали в конклава, който ще избере неговия приемник.

Сдружения на жертвите на педофилски посегателства от страна на духовници водят кампания срещу идването в Рим на кардиналите Роджър Махони от Лос Анджелис, Шон Брейди от Ирландия и Годфрид Данеел от Белгия, обвинявайки ги в прикриване на сексуални престъпления, вършени от свещеници или други религиозни лица от техните епархии.

Отзвук в италианските медии имаха също интригите, които, наред с напредналата възраст и отслабените му сили, може да са накарали 85-годишният папа да се откаже от сана си.

В. “Република” и седмичникът “Панорама” например отбелязват, че свръхсекретното разследване, поверено на комисия от трима кардинали след избухването на скандала “Ватилийкс”, е установило съществуване на “гей-лоби” в папската администрация, станало жертва на изнудване в скандал, в който са намесени секс, финансите на Ватикана и кариеризъм.

“Спекулации и фантасмагории”, възрази Ватиканът.

Според други медии причина за оттеглянето на папата са тежки здравословни проблеми. Папата смята да живее “скрит от света” първо в Кастел Гандолфо, а от края на април - началото на май в красив манастир на територията на Ватикана.

В някои среди оставката му беше приветствана като революционен жест и знак за обновление, но други я разкритикуваха като десакрализация на висшата религиозна длъжност.

Единственият друг оттеглил се доброволно папа в историята е Целестин Пети - монах отшелник, отказал се от престола пет месеца след избирането си през 1294 г. поради физическо изтощение и отвратен от интригите в Рим.
Щом приемникът на Бенедикт Шестнайсети бъде избран от конклав от 117 кардинали (на възраст до 80 години), ще започне едно необикновено съжителство на досегашния и новия понтиф.

И дори германецът Йозеф Рацингер, известен с дискретността си, да стои настрана, отдавайки се на “молитва и писане”, присъствието му може да притеснява новия водач на Римокатолическата църква, обединяваща 1,2 милиарда вярващи.

След 1 март кардиналите ще се събират в конгрегации, за да очертаят приоритетите на една Църква, изправена пред упадъка на вярата и предизвикателства на съвременния свят (оспорване на стари възгледи, хомосексуалните бракове, мястото на жените в Църквата), и да започнат подбора на кандидати са папския престол.

Те ще определят също дата за започване на конклава - вероятно преди 15 март - по време на който ще се уединяват всеки ден в Сикстинската капела, за да гласуват до постигане на мнозинство от две трети по дадено име.

Много кардинали като 78-годишният индонезиец Джулиъс Риялди Дармаатмаджа може да се откажат от конклава по здравословни причини.

За разлика от 2005 г., когато кардинал Рацингер - дясна ръка на папа Йоан-Павел Втори - беше фаворит, сега сред потенциалните претенденти като че ли не изпъква нито един, въпреки че най-спрягани са имената на канадския кардинал Марк Уеле, на бразилеца Одило Шерер, на филипинеца Луис Тагле и италианеца Анджело Скола.

Когато бъде избран новият водач на Римокатолическата църква, над Ватикана ще се издигне ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване