02/26/13 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Какъв проект за конституция пуснаха протестиращи от Враца

Протестиращ в София е издигнал плакат с искане 4000 лв. минимална пенсия, 4000 лв. минимална заплата и 4000 лв. минимално за майките. Снимка: Протест срещу безобразията в България, Фейсбук

Появи се първият проект за конституция от протестиращи. Във Фейсбук-страницата на протеста във Враца са качени като PDF-фалове проект за конституция и проект за Закон за избор на водачи (виж тук).

Конституцията е 47 страници. При бърз прочит се вижда, че за всичко е помислено.

Частни банки не се допускат, лихвата по кредитите е закована до 10%…
Ето цитат:
„Чл. 19, ал 2.
Финансовото и банковото дело са елемент на националната сигурност и обслужват националните интереси. Не се допуска разкриване на часнтни банки и лихварски институции. За всички кредити лихвеният процент е върху кредитната сума, а не годишен лихвен процент и не може да надвишава 10 пункта от стойността на главницата.

Конституционна България не ползва външни кредити.”

В друг член се обяснява, че българско производство мляко, месо, млечни и местни произведения, не се облагат с ДДС. От ДДС са освободени и българското „необходимо бельо и облекло”.

Има отделен член 27., който регламентира политическите партии. След като в няколко точки е уточнено какви сдружения са те, в точка пета от този член се казва:
„5. Като субект политическите партии не могат да участват в управлението на държавата. ”

Конституцията съчетава и малко текстове от Наказателен кодекс - предвидени са смъртни наказания по няколко члена.

Текст от “врачанската” конституция предвижда смъртно наказание за престъпления срещу горите.

Авторът е инж. о. з. полк. В. Василев. На страницата на протеста във Враца не се уточнява какъв е той, откъде иде, накъде отива.

Той е автор и на Закон за избор на водачи, от който се вижда че е писан през 2003 г. в …Шотландия. Според този закон всичко се избира пряко – парламент, шеф на парламента, селски кмет и т. н. И в мнго текстове от закона се пресяват качествата на народните водачи, които искат да се кандидатират за такива длъжности.

Извадка от Закона за избор на водачи предвижда смъртно наказание за нарушение на клетвата. То може да бъде заменено с доживотен затвор само чрез референдум.

Повечето читатели, които видяха из Фейсбук цитати от тези проекти и тази конституция решиха, че това е майтап. Но проектите съвсем насерериозно са качени на страницата на протеста във Враца. А сред коментарите във Фейсбук могат да се прочетат и някои окуражителни, според които това е нелошо начало. Други отправят дорожелателни критики към текстовете и намират някои от тях за смущаващи…

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване