02/26/13 18:17
(http://www.klassa.bg/)

Лекари притеснени - липсва апаратура за лъчелечение

Лекари от Специализираната болница за активно лечение по онкология (СБАЛО) изразяват тревогата си заради липса на обещана от Министерството на здравеопазването апаратура за лъчелечение.

В писмо, изпратено до президента Росен Плевнелиев, до Народното събрание, до министерствата на здравеопазването и на регионалното развитие и благоустройство и др., лекарите твърдят, че вместо да получат апарат - уредба за спирална томотерапия, ще получат "приставка", на която не знаят предназначението й, но предполагат, че е за радиохирургия.

Апаратът беше обещан от МЗ миналата година, като закупуването му беше предвидено в рамките на проект по ОП "Регионално развитие", припомня се в писмото.

"Времето на такива приставки е отдавна отминало,

като днес те се използват единствено в болници, разполагащи с остарели ускорители", допълват в писмото си лекарите.

По-рано днес министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова коментира казуса пред журналисти и увери, че след анализ на потока от пациенти, търсещи лъчелечение в София, е решено то да се осигури и в други градове.
С 27 млн. лв. университетската болница в Пловдив ще закупи ПЕТ-скенер, в Плевен - линеен ускорител, в "Св.Марина" - Варна и "Царица Йоана-ИСУЛ" - високотехнологична апаратура за лъчелечение, на СБАЛО - една приставка за лъчелечение, каза Атанасова.

Университетската болница в Стара Загора и болницата в Габрово ще се оборудват с апаратура за лечение и диагностика по онкология, допълни тя.

"Не приемам коментара на лекари от СБАЛО, че в деня на падането на правителството има някаква промяна на волята на Министерството на здравеопазването или на Министерския съвет.

Напротив, даваме възможност на болници извън София да имат високоспециализирана апаратура", каза още Атанасова.













БТА


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване