02/26/13 10:46
(http://www.klassa.bg/)

Новият български патриарх е приятел на Македонската православна църква

Новият български патриарх Неофит е приятел на Македонската православна църква (МПЦ), пише днес македонският вестник ”Дневник”. Според изданието - в лицето на патриарх Неофит МПЦ има събеседник и приятел, но въпросът е - до колко може да помогне за получаване на независимост от Сръбската православна църква. Причина за това били различните течения в Българската православна църква, но и неголямото влияние на БПЦ сред православните църкви. Според коментарите - основните задачи на новия български патриарх ще бъдат решаване на вътрешноцърковните проблеми в БПЦ. Македонските владици обаче не забравяли, че патриарх Неофит бил първият български владика, който посетил Македония, въпреки че МПЦ не е призната от православния свят.
„Той със сигурност ни е приятел и е доста коректна личност, голям духовник. Заради своята позиция може би и не може да помогне много, но със сигурност и няма да ни пречи. Това все пак не е малко. Едно е БПЦ да ръководи човек, който е разумен, а съвсем друго е - неприятелски разположен”, заявил владика Тимотей, говорител на МПЦ. Според неназовани източници от МПЦ, в Българската православна църква имало две течения по отношение на македонската църква. Едното иска МПЦ да бъде освободена от сръбското влияние, а другата – да остане част от Сръбската православна църква. Част от българските владици имали много добри отношения със сръбските владици, пише „Дневник”.
















вестник ”Дневник”

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване