02/26/13 13:47
(http://www.klassa.bg/)

Плевнелиев: Правителството в оставка носи пълна отговорност до назначаване на служебен кабинет

Правителството, макар и в оставка, носи пълна отговорност за обстановката до назначаване на нов кабинет. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. "Свикването на извънредното заседание е предизвикано от нарастващото напрежение в страната и нарастващата необходимост да се намерят подходящи инструменти за решаване на кризата. Ескалират исканията на протестиращите, те се отнасят с огромно недоверие към политическите сили, обявяват се срещу сметките за ток, монополите, корупцията. В неделя протестираха около 150 000 българи в над 40 града в страната", каза Плевнелиев.
Държавният глава смята, че не трябва да се допуска да се дестабилизира фундаментът на държавността и институциите. "Икономическите перспективи в Европа не са добри. Правителството трябва да не допуска нова ескалация, да изпълни поетите ангажименти – незабавни проверки на ЕРП-ата и ДКЕВР, публичност на подписаните договори, намаляване на цената на тока с 8 процента. Имаме нужда от силен работещ регулатор", добави държавният глава.
„Ще търсим консенсус за възможните решения за преодоляване на кризата. Няколко са основните цели: да се противопоставим да бъде експлоатирано социалното напрежение за постигане на политически или корпоративни цели ,да дадем бързи отговори, да осигурим устойчиво функциониране на функциите”, каза още Плевнелиев. Той смята, че парламентарно представените партии  трябва да работят до момента на разпускане на парламента, да приемат най-неотложните текстове. „Очаквам членовете на КСНС да подходят отговорно към мерките, които трябва да се предприемат от държавните власти и политическите сили за решаване на най-големите проблеми”, добави президентът. Той заяви, че призовава партиите да мислят за рисковете за държавите, да направят дебат, а представителите на изпълнителната власт да предоставят анализ на рисковете и заплахите за националната сигурност.
Доклади ще изнесат Цветан Цветанов и председателят на ДАНС Константин Казаков. „Ще помоля за становище на вицепремиера и министър на финансите в оставка Симеон Дянков”, каза Плевнелиев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване