02/26/13 15:54
(http://www.klassa.bg/)

Програмният кабинет е спасителен , но не и в този парламент

Г-жо Пиргова, възможно ли е да се създаде кабинет в рамките на този парламент, каквото предложение направи Бойко Борисов?

Не виждам кой би могъл да направи кабинет, макар да има такива желаещи. Няма голяма партия, която да поеме отговорност да направи правителство – ГЕРБ са решително против, БСП – също. А без тях не може да се състави кабинет.

Как ще коментирате списъка от исканията на протестиращите. Те се оказаха трудно разбираеми и за Европа...

Истината е, че този протест е доста хаотичен. Неговата същност е срещу политиката на едно популистко правителство, което доведе до много ниски доходи, несъобразени с инфлацията. Самите граждани са объркани - от популистките призиви на това управление и от невъзможността да живеят с тези доходи.
Вижда се и голямо разминаване на протестите и интелигенцията, която не може да се доближи до протестиращите. До протестиращите не могат да се доближат и партиите. Защото хората по улиците са крайно обеднели. Те не разбират защо това хубаво правителство ги е докарало до там, че не могат да живеят. Затова се получават хаотични искания от типа: Да се смени системата!, без да се разбира какво се влага в това. Има искания за ВНС, без да може да се каже как ще се промени тази Конституция и с какво ще се направи по-отговорна политическата класа.

Може ли да се роди от това хаотично движение по улиците една партия, която да влезе в парламента?

Не, аз смятам, че в 99% е изключено да се появи партия. Виждаме, че протестите дори не излъчват свои неформални лидери. Нещо повече – не дават на хора, които искат да са неформални лидери, да поемат такива функции.
И действително, всички партии, които ще участват сега на изборите, а после тази есен, и после – напролет догодина, трябва да вадят нови лица и радикални предложения за промени. Радикализмът трябва да е насочен в посока на възстановяване на отговорността на държавата, както и в посока на повишаване на доходите на населението. Служебният кабинет трябва да започне именно с това – повишаване на доходите и ограничаване на монополите в рамките на пазарния модел.

Как гледате на идеята за програмен кабинет, който е също сред исканията на протестиращите?

Програмният кабинет не е лошо решение, ако има силен министър-председател и сигурно мнозинство. Програмният кабинет е спасителен понякога, но това Народно събрание не може да излъчи такъв кабинет. Няма вече политика между самите партии. Тепърва трябва да се възстановят политическите отношения между самите партии. Защото те са тези, които трябва да преговарят, да съчетават интереси и да ги вкарват в институционални решения.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване