02/26/13 10:36
(http://www.klassa.bg/)

Ранулф Файнс се отказа от намерението си да прекоси Антарктида

68-годишният британски пътешественик Ранулф Файнс, наричан "най-великия жив изследовател", е получил измръзвания на ръцете и реши да изостави екипа си, който се опитва да направи първото прекосяване на Антарктида със ски през зимата.

Решението не бе взето лесно и очевидно е разочароващо за Файнс и колегите му, се казва в комюнике на експедицията, което може да бъде прочетено на нейния сайт.

Сър Ранулф ще остави своите петима колеги да поемат сами на път. Той е поискал да бъде евакуиран, докато това все още е възможно – преди началото на антарктическата зима, когато средната температура пада до минус 70 градуса Целзий, а на някои места – до минус 90 градуса Целзий.

Според сайта снежна виелица в момента пречи на транспортирането на пътешественика с моторна шейна до станцията Принцеса Елизабет, която се намира на 70 км от сегашния лагер на експедицията. Докато времето не стане по-меко, Файнс няма да може да тръгне, се пояснява на сайта.

Когато евакуацията бъде възможна, сър Ранулф ще бъде транспортиран със самолет до базата Ново и след това до Кейптаун, откъдето той тръгна заедно с екипа си на 7 януари. Останалите петима членове от екипа му обявиха, че не се отказват от експедицията, като се предвижда опитът им за прекосяване на Антарктида да започне на 21 март.




















БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване