02/26/13 22:12
(http://e-vestnik.bg/)

Швейцария на Балканите или как да излезем от кризата

Енчо Господинов. Рисунка: Валентин Ангелов

Отворено писмо до редактора на е-вестник г-н Иван Бакалов от Енчо Господинов, бивш обитател на кантон Женева

Уважаеми г-н редакторе,

Пиша Ви това писмо в историческия за милата ни татковина момент, когато г-н президентът трябва да реши  кого да натовари със задачата да състави новото българско правителство, което да ни изведе към нови, по-светли хоризонти. Предварително се извинявам, че писмото ми излезе малко по-дълго отколкото очаквах, но с оглед на историческата важност на ситуацията, моля да му отделите нужното внимание и място във Вашия уважаван е-вестник. След като го публикувате, моля да го предадете на швейцарския посланик в София, или да го изпратите директно в Берн по дипломатически канали до Швейцарското правителство.


Поглед назад, устрем напред

Защо се налага да напишем това писмо? Най-вече за да спестим време на поданиците на нашата татковина в търсене на нов модел на  (само)управление, социална хармония и материално благоденствие. Моделът е открит от швейцарците през далечната 1291 година и ние можем да заемем директно от него най-доброто, което наследниците на легендарния снайперист Вилхелм Тел са успели да създадат.
Нещо повече, ние отиваме една крачка напред и предлагаме по-бърз вариант на интеграция и обмяна на опит: Швейцарската Конфедерация да ни „осинови” за пробен период от 100 години, да ни прати нейни хора за администратори, учители, шефове на полицията, професори, санитари и готвачи. И още каквото трябва. Така ще спестим време да откриваме колелото (или топлата вода) и ще избегнем неудобството да бъдем съдници на самите себе си, тъй като сме нация от “втори братовчеди”, по думите на нашия мъдър политик и опитен администратор, но неразбран народопсихолог г-н Иван Костов. Нека швейцарците ни поуправляват стотина години с техните методи, практики и политики, както казва г-н  Цветанов, и да видим какво ще произлезе от това.

Чисто юридически, за да се избегне неудобството от термина “окупация” или “доминация” (по аналог на Османското присъствие у нас според учебниците ни), ние може да обявим, ако милите швейцарци се съгласят, създаването на временна (за 100 години) Швейцарско-Българска Конфедерация, или за по-кратко, ШвейГария. (БулЦария не е много благозвучно…)

Къщата на Жан Жак Русо в Женева. Снимка: Пътеводител на Женева

Ние имаме достатъчен опит в подобни начинания: живели сме в хармония с Византийската, Османската и частично с Австро-Унгарската империя, плюс със семейството на Съветския съюз. Искали сме покровителство я от падишаха в Стамбул, я от батюшка цар, я като 16-та република, или като член на Южнославянската федерация, заедно с комшията Йосип Броз Тито.

Отделно имаме опит с чехите, които сме поканили на наша земя след Освобождението - Константин Иречек пази най-мили спомени за нашия национален характер, а също и Иван Мърквичка, и Ярослав Вешин, а по-късно и електропреносителите от ЧЕЗ. Доктор Ганьо Балкански чрез Алеко им го връща тъпкано, но нейсе, да го забравим.

Нещо повече, строителите на съвременна България, веднага след 1989 г, някои от които опитни политици, дипломати и литературни критици ни казваха, че вече нищо не може да ни спре да станем Швейцария на Балканите за някакви си 5-6 години. Нещо като “петилетката в съкратени срокове”. Този призив не се забравя лесно. Ето защо се ориентираме към швейцарския модел.

С повече въображение ние лесно можем да открием приликите между двете страни, което допълнително ще улесни 100-годишната „конвергенция”, ако милите швейцарци прегърнат проекта ни. Ето само малка част от приликите:

- и двата народа са предимно планински и пословично трудолюбиви
- приблизително еднакви по население (швейцарците са 8 милиона, но ние с нашите емигранти сме колкото тях)
- многоезични сме (не непременно полиглоти…) Те ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване