02/27/13 00:56
(http://e-vestnik.bg/)

Кръвното на Борисов, горящите хора и финансовата стабилност

36-годишният Пламен от Варна, който се поля с 4-5 л бензин и самозапали пред общината. След това служител скрил плаката му против кмета, да не се разбере, че протестира. Други пуснаха слуха, че било нещастен случай, че е луд и т. н. Снимка: личен архив

Кръвното на премиера Борисов, заради което влязъл в болница, беше първата информация в централните новини на бТВ.
Мъжественият Бойко потърсил медицинска помощ, след като се почувствал зле. Нацията е в тревога. Репортери осведомяват - нищо опасно, хипертоничната криза е овладяна. Народът си отдъхна.
Добре че са новините да развълнуват и успокоят населението. Социологът Райчев каза, че народът изпитва абстиненция за Бойко. Досега хората били научени (от бТВ и другите) всяка вечер той да им обяснява положението, а сега го няма. Вдигнал кръвно.

В Раднево се запали трети мъж за седмица, този път на 53 години. И този път вътре в кметството. Предишният във Варна беше поне отпред.
Това се подреди някъде като седма новина по бТВ.
Е, не злобея. И не мисля, че новините трябва да започват с такова ужасяващо самоубийство. Но и начинът, по който го възприемат медиите, е малоумен. Меродавният вестник „Стандарт” нарече първия самозапалил се „човекът факла”. По същия начин нарече втория изгорял във Варна не по-малко меродавният сайт „Блиц”. Все едно става някаква атракция, да я опишем оригинално. Както „човека паяк”, „човека скенер” и т. н.

Самозапалването от вчера се случва трети път и по всичко личи, че този род протестни самозапалвания могат да се случат пак. Може би на петото телевизии, журналисти, политици и социолози ще направят някакъв опит за анализ, за дискусия, ще обърнат по-сериозно внимание.

В първите два случая полицията се опита да изкара луди двамата самозапалили се млади мъже. Първият в Търново така и няма кой да го защити и разкаже. Вторият имаше късмета, че е добре познат във Варна, участвал в протестите, има го на записи как кара митинга да скандари „Долу ТИМ”, приятел е с известни музиканти (от „Джанго Зе” – „Луди, луди жаби”). Това беше достатъчно да се пресекат всякакви инсинуации за това, че е луд.
Но медиите немеят и гледат неразбиращо – абе, това е лудост.
Те не са виновни. Той българинът масово така ръзсъждава – абе, това са луди - как така ще се самозапалват?

Здравият български прагматизъм предвижда нещо да се открадне – ток, бензин, да се излъже в сметката. Ама да се полееш със същия бензин и да си драснеш кибрита…

Пламен с кучето си. Снимка: личен архив

Любопитно, но ако някой се обеси от отчаяние или скочи от 13-ия етаж, българинът си казва – изперкал човекът, не издържал. Когато се самозапалиха първите двама, преобладаващите коментари съвпадаха с пропагандата на полицията – че това са луди.
Както е казал поетът – свестните у нас смятат за луди.

Сега изгоря трети. С пет деца. Безработен, без перспективи, без надежда. Като нямаш надежда…

За успокоение на онези, които не разбират самозапалванията, вчера има и класическо самоубийство със скачане от мост. Друг мъж спрял джипа си на Аспаруховия мост във Варна, пуснал аварийни светлини, и скочил отгоре. Едва ли от глад и безработица, по-скоро е затънал в кредити. Тази новина пък съвсем мина между капките.

Впрочем, в Швейцария научих нещо, което не съм подозирал. Има в Лозана един висок стар мост от камък и желязо, под него минава един булевард и точно отдолу има бензиностанция. Мостът е от времето, когато са се водили преговорите след края на Първата световна война дори кореспондентът Хемингуей го е описал. Та от този мост по веднаж-два пъти месечно ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване