02/28/13 17:53
(http://www.klassa.bg/)

Банките с печалба от 63 млн. лева през януари


Печалбата на банковата система в България за януари е в размер на 63 млн. лв., или с 8 млн. лв. (11% ръст на годишна база) повече от реализираната през първия месец на 2012 г., показват данните на „Банков надзор“ на БНБ. Отчетените разходи за обезценка възлизат на 79 млн. лв.

През първия месец на 2013 г. продължи тенденцията към запазване на ликвидната позиция на банковата система, засилване на балансовия ù капитал и увеличение на депозитите от граждани и фирми. Към 31 януари коефициентът на ликвидните активи е 25.89%.

Общата сума на активите на банковата система през януари отбелязва лек спад с 0.5% (452 млн. лв.). Паричните средства намаляват с 253 млн. лв. Спад е отчетен при портфейлите с ценни книжа общо с 975 млн. лв. Причината е падежа през месеца на ДЦК, главно български глобални облигации в евро. Същевременно свободният ресурс на банките е инвестиран под формата на пласменти в нерезидентни кредитни институции. В резултат вземанията от банки нарастват общо с 987 млн. лв.

Привлечените средства отбелязват спад с 0.6% поради намалението при кредитните институции и падежите в краткосрочното и дългосрочното финансиране. В същото време депозитите от гражданите продължават да нарастват. Техният растеж през януари осигурява повишение на дела им в общата сума на средствата за финансиране до 51.3%. Ресурсът от институциите, различни от кредитни, също леко се увеличава (с 31 млн. лв., 0.1%), а делът му достига 31.5% в общия привлечен ресурс.

През януари балансовият капитал на банковата система се повишава с 31 млн. лв. както по линия на реализираната печалба за масеца, така и от увеличаването на преоценъчните резерви. Пазарният дял на петте най-големи банки в страната по размер на активите, начело с „УниКредит Булбанк“, се запазва на почти 50%.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване