02/28/13 12:09
(http://www.klassa.bg/)

Стивън Спилбърг е председател на журито на фестивала в Кан

Стивън Спилбърг ще председателства журито на Фестивала в Кан, който ще се проведе от 15 до 26 май.В кариера, продължаваща вече 4 десетилетия, филмите на Спилбърг покриват много теми и жанрове. Ранните му фантастични и приключенски филми стават образци за съвременното Холивудско кино. В по-късните години неговите филми започват да засягат теми като Холокоста, робството, войната и тероризма. Смятан е за един от най-известните и влиятелни режисьори в историята на киното. Спилбърг е номиниран шест пъти за Оскар за най-добър режисьор, от които печели за „Списъкът на Шиндлер“ и „Спасяването на редник Райън“. Три от неговите филми - „Челюсти“, „Извънземното“ и „Джурасик парк“ - държат бокс офис рекорди, като всеки от тях е ставал най-доходоносния филм за времето си. Списание Форбс оценява състоянието на Спилбърг на $3 милиарда.В изявление на организационния комитет изборът се аргументира с творчеството на Спилбърг, което "представлява широк спектър между забавното и сериозното, анализиращо важни теми като расизма, историята, човека".

Стивън Спилбърг, сега на 66 години, е участвал много пъти със свои филми на фестивала в Кан, признат за най-авторитетен форум на кинематографисти. Но никога не е печелил награда.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване