03/01/13 08:48
(http://www.klassa.bg/)

Петролът губи от цената си в Азия заради САЩ

Цените на петрола продължиха да падат в петък сутринта в Азия след излизането на разочароващите данни за растежа на Съединените щати. Пазарът е предпазлив няколко часа преди влизането в сила на автоматичните съкращения на разходите на правителството на САЩ.

Барел "лек суров петрол" /WTI/ с доставка през април изгуби 45 цента и стигна до 91,60 долара за барел. Петрол сорт "Брент" /Brent/ от Северно море с доставка април се понижи с 43 цента до 110,95 долара за барел.
"Курсовете страдат от по-ниските от очакваното данни за ръста на САЩ през четвъртото тримесечие на 2012 г.", казва Джейсън Хюс, анализатор в IG Markets, Сингапур.
Министерството на търговията на САЩ заяви в четвъртък, че икономическият растеж на страната се е свил през четвъртото тримесечие до едва 0,1% на годишна база, след като беше 3,1% през лятото.
Това е повече от обявеното от правителството в края на януари /спад на БВП от 0,1% през последните три месеца на годината/, но промяната е минимална и доста под това, което аналитиците очакваха - преоценка на спада на растежа до 0,5%.
След като републиканците не отстъпиха в Сената на плановете на Обама за премахване на данъчни предимства за богатите и демократите не успяха да постигнат съгласие /засега/ по плановете за бюджета, в САЩ влизат в сила автоматични съкращения на разходите, които могат да застрашат растежа на най-голямата икономика в света и първи потребител на черното злато.
Конкретно, тези съкращения ще доведат до орязване на разходите на федералното правителство с 85 млрд. долара през следващите седем месеца на фискалната година, с 8% за отбрана и с 5% за останалите пера.



















АФП
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване