03/03/13 22:03
(http://e-vestnik.bg/)

Днес президент - утре изменник?

Росбалт

Вацлав Клаус. Снимка: еуреферендум - блог

В близките дни чешкият Сенат може да сезира Конституционния съд с искане президентът на страната Вацлав Клаус да бъде признат за изменник на родината. Повод е амнистията, обявена на 1 януари от държавния глава.

Според самия Клаус става дума за “политически игри”. Чешкият премиер Петър Нечас пък бе смаян от “низостта” на сенаторите, избрали толкова своеобразен начин да се сбогуват с президента, оттеглящ се на 7 март поради изтичане на мандата.

Решението за амнистия - втората по мащаб през цялата история на страната, бе твърде неприятен новогодишен подарък за чехите. Освен че се пускат на свобода огромен брой затворени за дребни престъпления, което предизвика страх от рязко покачване на престъпността, мнозина бяха възмутени от формулировката, освобождаваща от съдебно преследване лица, замесени в нескончаеми шумни процеси по повод стопански афери.

Една от точките в президентския указ дава възможност да се спира разследването на престъпления, продължило над осем години, ако максималната предвидена присъда не надхвърля 10 години затвор. Съответно бяха прекратени голям брой нашумели “икономически” дела.

Още към края на февруари впрочем се разбра, че престъпността в Чехия не е скочила кой знае колко поради амнистията, макар че медиите следяха темата твърде внимателно. Но проблемът с освободените икономически престъпници, често подозирани в контакти с държавния апарат, бе дискутиран все така оживено.

Обществеността се подразни дотам, че авторите на петиция срещу амнистията успяха да съберат над 70 хиляди подписа в Интернет. А цялото население на Чехия не надхвърля с много 10-те милиона души.

Мнозина кметове махнаха портретите на президента от своите кабинети. Голям производител на бира в Чехия дори използва темата в рекламна кампания - през януари разположи в цялата страна билбордове, на които човек, приличащ на Вацлав Клаус, замита боклук под килима. Лозунгът на кампанията започваше с думите: “Амнистия по чешки. Светът e полудял.”

Повечето чехи са просто уморени от Вацлав Клаус с неговите екстравагантни решения, гръмки изявления и убеждението, че е непогрешим. Те надали смятат, че е “предал родината” с указа за амнистия. Нищо чудно обаче мнозина тайно да се радват, че страната готви на президента толкова скандално изпращане от поста. Защото през последните години самият Клаус бе възприел в дейността си същия стил.

Макар президент на тиха (дори за Европа) страна като Чехия, Клаус все попадаше в центъра на някой скандал. Със скандали всъщност започна и политическата му кариера. Като премиер на чешкото национално правителство той се захвана да дели Чехословакия с тогавашния словашки лидер Владимир Мечияр. После двамата с Милош Земан, който ще го смени на президентския пост в Чехия, се опитваха да поделят чешката политическа система между две партии - социалдемократите и гражданските демократи.

А през 2003 г. Клаус стана държавен глава и се настани в Пражки храд (президентската резиденция), когато го напусна навярно най-прославеният чех през 20-и век - Вацлав Хавел.

На висшия пост Вацлав Клаус се прояви не като евроскептик дори, а като същински “еврофоб”. Европейските политици със сигурност още помнят как малка Чехия - по-точно лично президентът, блокира през 2009 г. приемането на Лисабонския договор, който се очакваше да смени невлязлата изобщо в сила Конституция на ЕС.

Заради Клаус над Пражки храд и до ден днешен не се вее знамето на Евросъюза, което бе окачено дори на президентския дворец в Полша през мандата на друг известен евроскептик, Лех Качински.

Вацлав Клаус се прочу и като противник на европейския процес за узаконяване на еднополовите бракове. До голяма степен той бе причината в Прага, за разлика от много други столици в Европа, дълго време да не се провеждат никакви гей паради, нито други прояви от този род. След като има израз “икона на гей движението”, Клаус явно ...

Публикувана на 03/03/13 22:03 http://e-vestnik.bg/17018/dnes-prezident-utre-izmennik/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване