03/03/13 22:02
(http://e-vestnik.bg/)

Ислямисти вземат връх в сирийския конфликт

Ливанската организация Хизбула съвместно с Иран е създала в Сирия т. нар. Народна армия - опълчение, включващо сирийски шиити и алауити. Формированието наброява близо 50 000 души, обучавани от ирански инструктори, пише “Росийская газета”. Вестникът се позовава на експертни данни, съобщени от зам.-министъра на финансите на САЩ Дейвид Коен.

Сирийската опозиция неведнъж е обвинявала лидера на ливанските шиити шейх Хасан Насрала, че на страната на президента Башар Асад воюват близо 3000 бойци на Хизбула. Такива обвинения редовно отправя и основният политически съперник на организацията в Ливан - Движението “14 март”. През август 2012 г. САЩ наложиха на Хизбула санкции заради връзките й с режима в Дамаск, напомня изданието.

Насрала не отрича, че Хизбула подпомага своите едноверци в Сирия - според него към 30 000 души, като ги брани от религиозни и етнически чистки. Организацията обаче подкрепя кабинета на Асад не само с цел защита на сирийските шиити, пише всекидневникът и припомня “последователната и непримирима позиция на сирийското ръководство спрямо САЩ и Израел”. А Хизбула се легитимира в ливанското политическо пространство главно под лозунга за борба с Израел и закрила на правата на палестинците, посочва той.

Ако режимът на Асад падне, Хизбула “ще се озове изолирана в Ливан в капан между два огъня - сунитите в северната част от страната и Израел - на юг”. Освен това тя е в конфликт с ливанските салафити, смятащи шиитите за еретици. Заплашва я също сирийското крило на Ал Каида. При това положение сътрудничеството с Асад е не само важно, но и необходимо за Хизбула, заключава руският официоз.

Насрала опроверга твърденията на Сирийската свободна армия, че на 26 февруари е успяла да ликвидира неговия заместник шейх Наим Касем. Той сурово разкритикува “онези, които се стремят да разпалят междурелигиозни противоречия”, добавя “Росийская газета”.

“Приятелите на сирийския народ” ще променят силовия баланс в конфликта, прогнозира в заглавие “Независимая газета”. Участниците във вчерашната среща на групата “Приятели на сирийския народ” в Рим обещаха да увеличат помощта за опозицията и да променят баланса на силите в сирийския конфликт. САЩ например ще отпуснат за целта 60 милиона долара и директно ще подпомагат въстаниците с храна и медикаменти, пояснява всекидневникът.

Междувременно сред противниците на режима на Асад стремително набират сила ислямистите. На места те вече практически са изтласкали на втори план светските си партньори от коалицията, отбелязва изданието.

Въстаническото движение създава все по-силно впечатление, че е свързано с ислямските екстремисти. Вчера Ахмед Муаз ал Хатиб, оглавяващ Националната коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили, направи опит да се разграничи от тези групировки, посочва вестникът. “Не сме джихадисти. Ислямът, който изповядваме, е ислям, който дава на всички възможност да живеят един до друг”, цитира той думи на опозиционера.

Западните медии обаче твърдят, че влиянието на ислямистите стремително расте и военните възможности на Сирийския ислямски фронт вече надхвърлят тези на Сирийската свободна армия.

Групировката “Джебхат ан Нусра”, призната за терроистична от САЩ, например вече контролира според “Уолстрийт джърнъл” няколко големи военни бази в Северна Сирия, а също и най-голямата ВЕЦ в страната. Радикалите водят активна пропаганда, откриват болници и фурни, задействат програми за общественополезен труд и обещават в бъдеще да превърнат Сирия в ислямска държава.

Евентуална ескалация на бойните действия може да засили ислямистите още повече и те просто да заемат мястото на светската прозападна опозиционна коалиция. Затова според наблюдатели римската среща е целяла между другото да убеди опозицията, че трябва да преговаря с режима, добавя “Независимая газета”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване