03/04/13 14:12
(http://www.klassa.bg/)

Потреблението на електроенергия намаля, но токът от слънце се увеличи


Потреблението на електроенергия в страната през последните дни намаля и главно затова временно са изключени от електроенергийната система на страната блокове от ТЕЦ-те „Марица Изток 2“ и „3“. Това коментира след днешното обществено обсъждане на новите цени на електроенергията председателят в оставка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Юлиана Иванова. Другата причина е, че в момента търсенето на ток от съседите ни и съответно износът също са малки. Иванова подчерта, че досегашният определен микс на електроенергията от различните видове електроцентрали, които формират тока за крайните потребители, не се променя.

Същевременно обаче стана ясно, че включените в електронергийната система фотоволтаични инсталации вече са достигнали над 1000 мегавата, което е твърде голяма за нашата страна мощност от двойно по-скъпия спрямо АЕЦ Козлодуй ток. А според настоящото законодателство Националната електрическа компания (НЕК) е длъжна да изкупува целия произведен от възобновяеми енергийни източници ток (ВЕИ), независимо че е по-скъп от този от конвенционалните централи.

Това предполага, че в бъдеще токът може да се оскъпи още, като се има и предвид, че при топло (и ветровито) време производството на скъпия ток от ВЕИ расте. А същевременно би трябвало да се поддържат и допълнителни (заместващи) енергийни мощности с конвенционални източници, които да се включват в системата в частта от денонощието, когато ВЕИ-инсталациите не произвеждат ток.

Юлиана Иванова в тази връзка спомена през журналисти, че ДКЕВР е внесла предложение пред депутатите за промяна в Закона за ВЕИ, което обаче „не е прието“. Въпреки че това е било официално предложение, Иванова не уточни дали то касае намаление на преференциалната цена на тока от ВЕИ или е за ограничения при изкупуването му. Впрочем, в много европейски държави преференциалните високи цени на електроенергията от ВЕИ вече или почти са отпаднали, или има „квоти“ за производство, при превишаването на които преференциите отпадат.

От ДКЕВР посочиха, че с намалението на цените на тока за бита със средно около 6% от 5 март, се намалява и „признатият максимален размер на технологични разходи (загуби по мрежата) за електроразпределителните дружества от 15% на 12%“. Присъстващи на обсъждането енергитици обаче отбелязаха, че тези разходи са всъщност не повече от 4-5%.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване