03/06/13 16:12
(http://www.hsnovini.com/)

БАБХ: Огнището на Нюкясълска болест по птиците в село Звиница е ликвидирано

Отрицателни са лабораторните резултати за Нюкясълска болест по птиците в кърджалийско

Всички рестриктивни мерки, наложени с цел ограничаването и ликвидиране на огнището на Нюкясълска болест по птиците в село Звиница, област Кърджали са вдигнати, информираха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните. Това става след  получените отрицателни лабораторни резултати от 4 март 2013 година.

На 23 януари 2013 година в село Звиница,  Област Кърджали, беше констатирана Нюкясълска болест по птиците, която засяга домашните, както и дивите птици, но не е опасна за човека. С цел ограничаване и ликвидиране на болестта Българската агенция по безопасност на храните незабавно предприе мерки съгласно европейското законодателство, тъй като болестта причинява значителни икономически загуби в птицевъдството. Всичките 1 694 птици, от които 1 432 кокошки, 162 петела, 98 гълъба и 2 пуйки в селото бяха умъртвени.

Две седмици по-късно, на 6 февруари 2013 година Българската агенция по безопасност на храните изплати обезщетения в размер на 15 215 лева на 98-те стопани, чиито птици бяха умъртвени.

Хасково Новини
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване