03/07/13 22:17
(http://e-vestnik.bg/)

Австрийският кардинал Кристоф Шьонборн - консерватор, склонен на реформи

Асошиейтед прес

Римокатолическата църква се готви да избере наследник на папа Бенедикт Шестнайсети и Асошиейтед прес предлага профили на водещи кардинали, смятани за “папабили” - претенденти за престола. В потайния свят на Ватикана няма как да се разбере кои са кандидатите, а историята е поднасяла доста изненади. Има обаче имена, които най-често са спрягани. Днес представяме кардинал Кристоф Шьонборн - бел. на АП.

Австрийският кардинал Кристоф Шьонборн е любезен консерватор, готов да изслуша тези, които са прегърнали реформите. Този профил може да се хареса на другите кардинали, искащи да изберат понтиф, който да се ползва с възможно най-голяма привлекателност сред близо 1 милиард католици по света.

Неговата националност обаче може да се окаже най-големият му недостатък: кардиналите избиратели може и да не искат да изберат още един немскоговорящ за наследник на Бенедикт Шестнайсети.

Шьонборн, който показа нулева толерантност към скандалите с посегателства срещу деца, смущаващи Църквата, се издигна до висшите ешелони на католическата йерархия, след като предшественикът му се оттегли преди 18 години заради обвинения, че е педофил.

Владеещ чужди езици и уважаван от евреи, мюсюлмани и православни християни, приятелят и бивш ученик на Бенедикт Шестнайсети, Шьонборн бе един от кардинал-електорите на папския конклав през 2005 г., избрал германеца за глава на Римокатолическата църква. Той е образован човек, чувства се у дома сред духовенството и има добри връзки във Ватикана - и изглежда готов да го направи свой дом, дори и с неохота.

Запитан дали би искал да наследи Бенедикт след новината за намерението на понтифа да се оттегли, той каза: “Сърцето ми е във Виена, сърцето ми е в Австрия - но естествено с цялата Църква”.

Подобна сдържаност не е неестествена за един кардинал, известен с благия си управленски стил, съсредоточен върху това Австрийската църква да избегне скандалите.

Това невинаги е било възможно. Аскетично изглеждащият Шьонборн дължи своето израстване на скандала с неговия предшественик Ханс Грьор, който бе обвинен в посегателство срещу малки момчета.

Назначен за архиепископ на Виена през 1995 г., Шьонборн отначало запази мълчание. Но три години по-късно показа смелост, извинявайки се лично “за всичко, което моите предшественици и други заемали църковни длъжности са сторили на поверени им хора”.

Степента на неговата неприязън към конфронтацията си пролича много ясно, когато той уволни своя реформаторски настроен викарий Хелмут Шулер през 1998 г., като пъхна писмо за отстраняването му под неговата врата.

Но все пак докато се бореше с порнографския скандал, разтърсил Църквата през 2005 г., той разкритикува Ватикана.

“Тъжно е, че отне толкова много време да се предприемат действия”, каза той по отношение на неохотата на Рим да разследва злодеянието, заявявайки по-късно за скандала: “Църквата е по-голяма от човешките й слабости”.

Той стигна по-далеч, след като случаите на сексуални посегателства продължиха да тресат Църквата, призовавайки за преразглеждане на обета за безбрачие на свещениците (целибат) през 2010 г. - само за да отстъпи в типичния си стил малко след това, карайки своя говорител да разпространи опровержение, че е оспорвал правилото свещениците да не се женят.

Макар и да приема възможността за съществуване на еволюция, Шьонборн разкритикува някои “неодарвинистки” теории като несъвместими с католическото учение, написвайки в редакционна статия за вестник “Ню Йорк таймс” през 2005 г., че “всяка система на мислене, която отрича или се опитва да обяснява непреодолимите свидетелства за замисъл в биологията, е идеология, а не наука”.

Идеологически неговото служение беше белязано от отдръпване от вътрешноцърковната реформа. Вместо това той се съсредоточи върху отдаване на почит към католическите догми - същевременно отнасяйки се с разбиране към онези, които не могат да продължат да ги спазват.

“Не е лесно за Църквата да намери правилния път между защитата на брака и семейството от една страна и съчувствието към човешките слабости”, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване