03/07/13 22:23
(http://e-vestnik.bg/)

Кой в Румъния се отказва от Шенген

в. Ромъния либера

Тези, които свикнаха в последно време да виждат присъединяването към Шенген само като мач между президента Траян Бъсеску и премиера Виктор Понта, пропускат да забележат един съществен проблем, който би изяснил до голяма степен защо си позволяват лидерите на (управляващия-бел.ред.) Социал-либерален съюз (СЛС) да говорят с такава лекота за отказ от тази цел: виждат ли все още румънците някакъв залог в пълното интегриране в пространството на ЕС?

Не знам колко от гражданите с право на глас в Румъния са се почувствали обезпокоени от изявленията на министъра на външните работи, че ако и тази седмица се отложи в Съвета по правосъдие и вътрешни работи вземането на решение за влизане в Шенген, Румъния вече няма да се интересува от тази тема.

Убеден съм, обаче че много хора са аплодирали “куража” на (външния министър - бел.ред.) Титус Корлъцян, затова, че “постави на място западняците”. Също толкова съм убеден, че ако поради някакъв абсурд нашият външен министър предложи скъсване на дипломатическите отношения с Унгария в следствие на скандала с издигането на знамето на секуите (етническите унгарци в Румъния, които претендират за автономия -бел.ред.), популярността на Корлъцян (или на който и да е друг високопоставен представител, който би имал такава побъркана идея), би нараснала зрелищно.

Тъжната истина е, че пет години след присъединяването румънците се намират в действителност обезпокоително далече от Европейския съюз. Данните от последния Евробарометър от миналия месец показват, че в този момент само 51 процента от румънците се чувстват европейски граждани, което поставя нашата страна с 12 процентни пункта под средното ниво за ЕС.

В същото време измерванията показват, че над 50 процента от румънците биха искали да работят на Запад. Как може да бъдат преведени тези данни? Не споделяме същите ценности като европейците, искаме само да се радваме на парите им.

Милиони румънци вече заминаха и работят в страни от ЕС без да са притеснени от факта, че страната им не е част от зоната на свободно движение. При тези условия повечето граждани смятат вероятно, че присъединяването към Шенген няма никакъв личен залог. Дори нещо повече, възможно е някои да го виждат като нов инструмент, чрез който “великите сили” (Високата порта, както наричат институциите на ЕС или по-силните страни) се намесват в нашите вътрешни работи.

Ако само си спомним за нивото на дебатите от това лято по повод референдума за отстраняване от длъжност на президента, не можем да забравим лесно вълната от антипатия, надигнала се в страната с помощта на пропагандата на СЛС срещу европейските и американски лидери, които спасиха Бъсеску от уволнение.

В една страна, в която недоволството към Европа расте, е трудно да говориш за нуждата да се гледа с доверие на Румъния, за политическите и икономически ефекти, и като цяло за предимствата в дългосрочен план от присъединяването към пространството на свободно движение.

В такава страна е много лесно да принизиш дебата дотам, че да упрекнеш Бъсеску, че не се е възползвал от добрите си отношения с Ангела Меркел, за да убеди Германия да ни подкрепи в този момент (сякаш безпокойствата по адрес на Румъния могат да се изпарят между едно хихикане на президента и една усмивка на германския канцлер).

Колкото и низки да ни изглеждат тези дискусии, те ще намерят своите верни слушатели сред голяма част от населението. Изключителни популисти, лидерите на СЛС знаят много добре кои са, какво мислят и какви стремежи ...

Публикувана на 03/07/13 22:23 http://e-vestnik.bg/17060/koy-v-rumaniya-se-otkazva-ot-shengen/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване