03/08/13 15:25
(http://www.klassa.bg/)

А ако жените управляваха света?

Не много отдавна идеята, че жени може да управляват света изглеждаше повече е абсурдна – като нещо над научната фантастика. Но в есе по повод Международния ден на жените политическият анализатор и бивш прессекретар на Белия дом Ди Ди Майерс твърди, че темата днес може да бъде сериозно дискутирана.

Ди Ди Майерс
Ди Ди Майерс, снимка: Getty Images/Guliver Photos

На жените им липсваше интелектуален и емоционален капацитет да взимат трудни решения, които изисква лидерството. Това не беше пристрастно мнение, просто биология – това бе начинът, по който са създадени жените, пише авторката, цитирана от Би Би Си.

Но това беше тогава. През последните десетилетия поведението и идеите се промениха и то бързо. Не може да кажем, че всеки ъгъл на света приветства преместването на жените от традиционното и личното към модерното и публичното. Но движение бе направено.

Какво се промени? Много. Множество проучвания и опитът показаха, че овластяването на жените направи нещата по-добри. Не перфектни. Но по-добри.

Бизнесът е по-продуктивен. Правителствата са по-представителни. Семействата са по-силни, а общностите – по-здрави. Има по-малко насилие и повече мир, стабилност и устойчивост.

Защо? Е, всичко започна с простия факт, че жените често изпитват живота по различен начин. И този им опит се отразява на начина, по който виждаме проблемите и мислим за техните решения.

Кристин Лагард
Кристин Лагард, снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Разнообразието със сигурност е плюс”, казва шефът на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

„С разнообразието се появяват различни начини да се погледне на света, различни пътища да се анализират проблемите, различни подходи да се предоставят решения. Самият факт, че разнообразието съществува увеличава хоризонта и обогатява процеса на мислене, който е критичен”.

И жените, и мъжете често казват, че представителките на нежния пол комуникират различно, че случат, окуражават диалога и изграждат консенсуса.

Проучвания също показват, че жените ръководят различно от мъжете. Те са по-склонни да сътрудничат, ориентирани са в посока на изграждането на тим – всички характеристики, които са ефективни в сегашния по-малко йерархичен, забързан и движен от иновации свят.

Джанет Наполитано
Джанет Наполитано, снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Мисля, че е честно да заявим, че жените са по-склонни да сътрудничат в подхода си и по-рядко стигат до конфликт в разрешаването на проблемите”, твърди Джанет Наполитано, секретар по вътрешната сигурност на САЩ.

Бившият президент на Ирландия Мери Робинсън казва, че жените носят в работата си перспективата за различните поколения. „Трябва да взимаме решения сега, които ще направят света по-сигурен за нашите внуци и за техните внуци. И мисля, че жените са по-склонни да мислят така, когато са поставени в лидерска позиция.”

И мъжете, и жените показват различни качества и умения в обществения живот. Твърде дълго време обаче се очакваше жените да мислят и да действат като мъже, ако искат да успеят.

Но разделяйки се все повече едни от други, се наблюдава появата на източник на сила много повече от такъв на слабост.

Нанси Пелоси
Нанси Пелоси, снимка: Getty Images/Guliver Photos

Нанси Пелоси - първата жена говорител на Камарата на представителите на САЩ, съветва жените просто да бъдат себе си. „Вие сте единствената личност, която може да даде своя уникален принос. Вашата уникалност е вашата сила, бъдете себе си”.

Това не означава, че няма пречки, има. Жените дълго време бяха съдени по двойни стандарти. Изследване след изследване показваха, че техните постижения са просто по-ниско оценявани – и имат по-малък риск от грешки.

Понякога жените са тези, които се задържат на по-задни позиции – те не оценяват собствената си стойност, не вдигат ръце за бонуси или увеличение на заплатите.

Въпреки тези текущи предизвикателства, ползите от преместването на повече власт в ръцете на жените са неоспорими. Жените са двигателят, който кара глобалната икономика да расте.

Миналата година жените бяха отговорни за похарчените 20 трилиона долара, а за 2014-а се очаква цифрата да нарасне до 28 трилиона долара. И когато жените имат повече пари, те ги харчат различно. Те хранят семействата си по-здравословно и изпращат децата си на училище. Инвестират в чиста вода, по-добри училища, обучение и здравеопазване. Започват бизнес, в който наемат жени. Просперира цялата общност.

Като резултат инвестирането в жени се превърна в повече от добър ПР. Този подход се превърна в стратегически императив за компании по целия свят.

Жените са и от съществено значение за изграждането и поддържането на мира. Днес почти половината от мирните споразумения се разпадат в рамките на 5 години, тъй като половината от водещите диалог биват изключени.

Когато жените са на масата за преговори, те помагат да бъде „построен мост” между отделните групи и да се гарантира засягането на повече проблеми – от осигуряването на достатъчно храна до сексуалното насилие, например. Като резултат запазването на мира става по-вероятно.

Кондолиза Райс
Кондолиза Райс, снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бившият държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс казва, че е научила от първа ръка, че за да участваш в процеса на изграждане на мир, ти е необходима жена.

„Първо и преди всичко жените са пазители на селото, на семейството, следователно те са тези, които страдат най-много в конфликтните зони. Те често са обект на мародерски посегателства, цел на тези, които изнасилват и осакатяват, и включвайки ги в процеса, те могат да помогнат на обществото да се лекува”.

Така в овластяването на жените не става въпрос за политическа коректност, а за подобряване на резултатите. За инвестирането в по-силни икономики и по-здрави общества. За приключването на конфликти и изграждане на мир. За подобряването на качеството на живота на хората навсякъде по света.

Овластяването на жените не е просто правилното нещо, то е необходимото. И тъй като все по-често жените управляват, светът се променя към по-добро, пише в заключение Ди Ди Майерс.
 


















Би Би Си

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване