03/08/13 06:22
(http://www.klassa.bg/)

Политическата обстановка ни остави извън Шенген

Решението за присъединяване на България и Румъния в Шенген се отлага за неопределено време, след като Съветът на вътрешните министри днес реши, че ще се върне отново към темата преди края на годината, предаде БНР.

Редица страни са изразили резерви, съобщиха от ирландското председателство, а германският вътрешен министър Ханс Петер Фридрих даде ясно да се разбере, че заради оставащи проблеми с престъпността и корупцията, страната му не е склонна да обсъжда шенгенското ни членство преди излизането на следващите мониторингови доклади на Европейската комисия.

Политическата обстановка в нашата страна е един от факторите, които са изиграли роля вече няколко държави да имат резерви към членството на България в Шенген. Това е заявил в Брюксел вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка.

Цветанов коментира, че няма как европейските партньори да не се вълнуват от ситуацията у нас и каза, че по време на днешното заседание, редица министри на вътрешните работи са проявили интерес - каква политика за сигурност ще следва България занапред и дали ще продължи досегашната линия на борба с престъпността, предаде Агенция "Фокус".

Цветан Цветанов каза, че някои от колегите му са изразили готовност да подкрепят политиката на правителството по време на предстоящата кампания.

Като друга, много сериозна причина България да е нежелана в Шенген, която е особено валидна за Германия, Цветанов посочи т.нар
социален туризъм и ромския наплив от България и Румъния към западните страни.

В следващите дни ще започнат срещи и консултации на експертно ниво, за да се търсят варианти за противодействие на този феномен, каза Цветан Цветанов.

Той обясни, че въпросът е най-вече дали не става дума за организирани структури, които подготвят и осъществяват различните форми на злоупотреба със социалните системи на други държави.

Вътрешнополитическата обстановка в отделни страни, изборите за ЕП и не на последно място - увеличеният миграционен натиск от трети държави са други причини, които,
според вицепремиера в оставка, отместват Шенгенското членство.

Цветан Цветанов не отрече, че при така създалите се обстоятелства,

следващият най-ранен възможен момент за него вече е пролетта на идната година.

Повече от половината страни от ЕС не са подкрепили присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона. По време на срещата на министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните от ЕС приемането на София и Букурещ в Шенген е било подкрепено само от 10 държави-членки, предаде "Молднюз", цитирано от Агенция "Фокус".

Румъния и България се надяваха да получат дата за приемането им в Шенгенската зона по време на срещата на министрите на вътрешните работи на страните от ЕС. Но Германия заяви, че двете страни не са готови. Според германския вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих, който е член на консервативния баварски Християн-социален съюз, подкрепящ Християн-демократичния съюз на канцлера Ангела Меркел, София и Букурещ трябва да направят повече в борбата с корупцията. Фридрих настоява и за наказания за тези, които идват в Германия в търсене на социални помощи, пише британското списание "Икономист".

В ЕС има все по-голяма тревога от наплив на имигранти от България и Румъния заради
социалните помощи
.

Притесненията за по-нататъшната интеграция на България и Румъния в Европейския съюз се засилват в момент, когато вътрешните министри от общността обсъждат дали отново да отложат приемането на двете страни в Шенгенската зона, предаде ДПА.

Германски градове се тревожат, че премахването на ограниченията за социални помощи за българи и румънци в ЕС ще доведе до вълна от имигранти, търсещи не работа, а социални облаги.

Именно евентуалният приток на имигранти, пристигащи заради социалните помощи, е главната тревога в ЕС, а не идването на хора, търсещи работа.

"Здравословното им състояние често не е добро, а повечето от тях нямат здравни осигуровки. Онези, които бягат от мизерията, са склонни да се настаняват в претъпкани апартаменти и занемарени имоти," отбелязва огранизацията на германските
градове "Щедтетаг".

"Заедно с престъпността, просията и проституцията, това води до проблеми в общините," предупреди организацията.

Кметът на Мюнхен Кристиан Уде каза, че към проблема трябва да се подходи и от двете страни - както в държавите, откъдето идват имигрантите, така и там, където пристигат.





















БНР

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване