03/08/13 06:38
(http://www.klassa.bg/)

САЩ не наградиха египтянка, възхвалила бомбата в Бургас

САЩ не наградиха египтянката Самира Ибрахим, номинирана за международната награда за смелост, заради нейните антиамерикански и антисемитски коментари. Weekly Standard пише, че през август м. г. Ибрахим написала в Туитър: "Експлозия на автобус , превозващ израелци на летището на Бургас в България на Черно море. Днес е един сладък ден с много, много сладки новини".

Египтянката трябваше да бъде почетена заради смелостта си, проявена на площад Тахрир в Кайро, на пищна церемония във Вашингтон в навечерието на международния ден на жената, домакини на която бяха държавният секретар Джон Кери и първата дама Мишел Обама. Според регламента годишната награда се присъжда " за изключителна смелост и проявено лидерство при защита правата на жените и участието им във властта, често с голям риск за личността". Само че след внимателни проверки Държавният департамент решил да се въздържи от награждаването на г-жа Ибрахим тази година, каза говорителката на американското дипломатическо ведомство Виктория Нуланд.
Много активната в Туитър Ибрахим има и друг любопитен коментар в Туитър:"Днес е годишнината от 9/11. Нека всяка година Америка да бъде в пламъци."
Ибрахим заявила пред представители на Държавния департамент, че хакери са проникнали в профила й и са го манипулирали. Според представители на дипломатическото ведомство на САЩ е странно, че от общо 18 000 туитвания, които е направила през последните години Ибрахим, египтянката отрича авторството само на 4, които привлекли вниманието на Държавния департамент – две с антисемитско съдържание и още толкова, прославящи тероризма. Така че египтянката, която пристигнала във Вашингтон за награда, си тръгнала без нея. Нуланд я определя като обект на истинско полицейско насилие и като жена, |"превърнала се в истински водач в своята родина с опитите си да привлече общественото внимание върху насилието, основавано на сексизма и нарушаването на други човешки права". Но, допълва говорителката на Държавния департамент, Вашингтон научил за предполагаемите думи на Ибрахим твърде късно и се налага допълнително изясняване на въпроса.





















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване