03/08/13 06:32
(http://www.klassa.bg/)

Цунами от хакерски атаки се стовари върху Чехия

От началото на седмицата различни институции в Чехия – интернет-търсачки, пражката стокова борса, централната и няколко частни банки, двата мобилни оператора – бяха подложени на истинско цунами от хакерски атаки.

"Не знаем нито кой, нито защо извършва тези атаки, тъй като за момента никой не е поел отговорност за тях", каза Радек Холи, говорител на националния център за киберсигурност. Според Карел Кучарик , шеф на полицейското направление за борба с киберпрестъпността, "това е най-мощната атака от този род в Чешката република от пускането на интернет там". Хани Фаргали, говорителят на атакувания оператор Telefonica Czech Republic, твърди, че атаките идвали от Русия. Холи, обаче, гледа скептично на руската връзка: "Абсолютно не можем да кажем със сигурност, че атаката идва от Русия. IP адресите не са само руски, има и от други части на Европа". И допълва, че хакерите могат да използват компютри, чиито собственици дори не подозират какво се прави от техните машини.
Чешките медии са пълни с догадки кой стои зад атаките. Микулаш Ферьенчик, заместник-шефът на Пиратската партия, се кълне, че не знае откъде идват ударите. Но е почти напълно сигурен, че виновниците са от Чехия.












АФП
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване