03/08/13 06:41
(http://www.klassa.bg/)

Чавес ще бъде балсамиран като Ленин и Мао

След държавната церемония по погребението на венецуелския президент Уго Чавес днес, балсамираното му тяло ще бъде изложено за поклонение във военния музей в Каракас в продължение най-малко на още седем дни, заявил вицепрезидентът Николас Мадуро, предаде Би Би Си. После ще бъде поставено в стъклен саркофаг "за вечни времена".

Временният последен дом на Чавес ще стане от военен музей в музей на революцията. Той се намира в казармите, в които на 4 февруари 1992 г. Чавес прави неуспешен опит да организира военен преврат срещу президента Карлос Андрес Перес. Арестът му тогава го превръща в народен герой и довежда до победата му на изборите през 1998 г.
Мадуро допуска, че след поредните поклонения пред тленните останки на Чавес, те може би ще бъдат преместени в националния пантеон редом със символа на борбата за независимост в Латинска Америка Симон Боливар. Съществува, обаче, правен проблем, посочва Би Би Си. Според действащата конституция на страната в пантеона могат да бъдат поставяни тленните останки на хора най-рано 25 г. след смъртта им.
Държавни глави от над 30 страни – предимно от Латинска Америка и Карибския регион – ще присъстват на погребението днес. По предварителна информация в Каракас ще бъде и президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад.




















Би Би Си
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване