03/09/13 08:10
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ-Венецуела - размразяване не се очаква

Франс прес

Президентът на Венецуела Уго Чавес с Дмитрий Медведев. Снимка: официален сайт

САЩ се надяват да отворят нова глава в “конструктивните отношения” с Венецуела след смъртта на президента Уго Чавес - желание, което според експертите изглежда трудно постижимо в краткосрочен план.

Лошо предзнаменование: няколко секунди след официалното съобщение за смъртта на венецуелския лидер във вторник, вицепрезидентът Николас Мадуро обвини “историческите врагове” на Венецуела, че са предизвикали рака на Чавес и обяви, че експулсира военния аташе в посолството на САЩ в Каракас, заподозрян в заговор. Вашингтон определи тези обвинения като “абсурдни”.

До последните минути на 14-годишното управление на венецуелския лидер, чиято личност пораждаше спорове и който почина на 58 години след месеци на битка с болестта, напрежението между Вашингтон и Каракас остава много високо.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че се надява да “развие конструктивни отношения” със следващото венецуелско правителство. Но според Карл Мичъм от Центъра за стратегически и международни изследвания “най-трудните дни в американско-венецуелските отношения не са зад гърба ни, а предстоят”.

“Желание на Америка за подобряване на отношения има, но мисля, че не е в интерес на групите поддръжници на Чавес да се показват благосклонни към САЩ”, посочва експертът.

На власт от 1999 г. покойният лидер, съюзник на кубинския комунистически режим, пораждаше спорове в САЩ, които засипваше с непрестанни критики.

Отношенията между Вашингтон и Каракас силно се влошиха при опита за държавен преврат във Венецуела, осуетен през 2002 г. Чавес обвини тогавашния американски президент Джордж Буш-младши, че е подкрепил метежа.

Венецуелският лидер след това си навлече гнева на Вашингтон, като сравни президента Буш с “дявол” в реч от трибуната на ООН през 2006 г.

Нов етап в отношенията сякаш се очерта с идването на власт на демократа Барак Обама през януари 2009 г. Чавес и Обама се видяха на 17 април същата година на срещата на върха на Америките в Тринидад и Тобаго. Те се ръкуваха и снимката от това ръкостискане се появи на първите страници на световните медии.

Не последва обаче никакво затопляне, въпреки че на 30 септември миналата година, в разгара на предизборната кампания в САЩ, Чавес увери, че ако беше американец, щеше да гласува за Обама и го нарече “човек на място”.

Политическата криза в Хондурас, сближаването между Каракас и Техеран или връзките на Венецуела с бунтовниците от ФАРК в Колумбия продължиха да “размътват” отношенията между Венецуела и САЩ.

Все пак през последните години “политиката на САЩ беше да проявяват сдържаност, за да не дават на Чавес поводи за нападки”, както беше след 2002 г., подчертава Тед Пиконе от института Брукингс.

Въпреки тези сложни отношения Чавес никога не е преставал да продава венецуелски петрол на САЩ - основния му пазар. Но зависимостта от венецуелското черно злато подтикна Обама да подаде ръка на други производители, като Бразилия.

Когато ракът на Чавес, открит през 2011 г. се влоши, Вашингтон побърза да потърси контакти с онези, които ще поемат властта след Чавес. Американската представителка за Латинска Америка Робърта Джейкъбсън през ноември направи опит за сближаване с вицепрезидента Николас Мадуро. Но обвиненията за американски заговор, отправени от Мадуро, който може да наследи Чавес, провалиха това сближаване.

“Мадуро е близък идеологически до режима на Кастро”, припомня Шанън О’Нийл от Съвета за външни отношения. Тази ориентация може да се отрази зле на отношенията с Вашингтон.

Още по темата: Заплаха за позициите на Москва в Латинска Америка

Смъртта на венецуелския президент Уго Чавес поставя под заплаха ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване