03/10/13 22:01
(http://e-vestnik.bg/)

Бащице, след като взривя вас, ще взривя и себе си

Касиел Ноа Ашер. Снимка: Star Machine

Аз съм “човек“ без поколение. Не се припознавам в „Изгубените“… нито в “Дръзновените да строят живота нов“. . Всяка сутрин се събуждам за възвишени дела, а в крайна сметка се задоволявам с безсмислено бърборене. И поначало в тази призрачна страна така нареченото вдъхновение се изражда във влудяващо бърборене. Примирявам се. Явно щом оставам в България, нещо в мен е решило да наблюдава смъртта отблизо.

Аз съм от сам-самичките. Т. е. - човек без поколение. В края на 1989 г. бях студентка и “стачкоизменник“. Веднъж се мернах… за кратко, на едно от безкрайните събрания, последвани от студентските протести. Бъдещите политически лидери тренираха ролята си на господари. Репетираха силата си на “водачи“. Тяхната воля и амбициозно политиканстване създаваха ядро, около което възгледите и убежденията на тълпата се оформяха и уеднаквяваха.

Тълпата е стадо. Тя не би могла да мине без господар. Всичко извън неговите разсъждения е обречено на охулване, ненавист, преследване. Душата на една огромна гладна, несвободна в житейския си избор маса е вечно обладана - не от нуждата за свобода, а от необходимостта да се подчинява. Жаждата за изпълнителност, неспособността да се понесе лична отговорност я кара да се покорява на всеки самообявил се за техен господар.

Понеже е податлива само на крайни чувства,

ораторът, който иска да съблазни тълпата,

трябва да злоупотребява със силните твърдения. Преувеличавай, твърди, повтаряй и никога не се опитвай да показваш каквото и да било по разумен път – такива са любимите средства за обосноваване на ораторите от народните сборища…

Винаги съм била черната овца, разрушаваща мечтите на “масовиците“… В огромна група от хора получавам пристъпи на клаустрофобия. След малкото ми и нелепи опити да поставя под съмнение “прокламациите“на новоизлюпилите се революционери, бях директно изплюта като антипатриот и провокатор.

Никога повече не стъпих на тези събрания. По същото време бях близка с дъщерята на офицер Бонев. Години наред той е бил следовател по най-тежките криминални престъпления. Назначен е на поста шеф на милицията, броени дни преди събитията пред Кристал. Спомняте си…

Никой не е бил арестуван, обаче, от страна на органите на властта, са били допуснати някои прояви, надхвърлящи правомощията на полицаите - юмручни и „саблени” удари, удари с палки, ритане, влачене по земята и пода на автобусите, скубане на косите, извиване на ръцете, блъскане в стъпалата на автобусите, стъпване с крак върху корема и други.

Този полицейски произвол прелива “чашата на търпението“ на българския народ. Веднага бащата на моята приятелка подаде оставка от шефския пост. Прие доброволно ролята на изкупителна жертва. След което месеци наред бях свидетел, как един силен мъж постепенно се сриваше и смаляваше под яростно приписваната му вина.

Влезе за няколко месеца в психиатрия… представяте ли си? Ченге, което е разплитало най-чудовищни убииства? До последно плачейки твърдеше, че насилието пред „Кристал” му е наредено отгоре.

След което, в зората на демокрацията през 1990 г., Бонев собственоръчно си тегли куршума. Семейството му шепнешком ми доверяваше, че телефоните им се подслушват и не ги напуска усещането, че са следени. След няколко месеца съпругата на Бонев е посетена от негов пряк началник. Заедно със съболезнованията си, той й предава служебното оръжие на мъжа и. Какво са си говорили - остава тайна. Факт е, че същата вечер, с единствения куршум в пистолета майката на моята приятелка, слага край на живота си.

Питате се защо, аджеба, се връщам към тези времена? Аз не съм анализатор. Мога само да разказвам лични истории и през тях да провиждам… какво ли? И аз не знам! Мина време - студентските “лидери“ размятаха в харизматичните си агитации и „виновника” Бонев, и „греха“ „Кристал”… Като мръсен ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване