03/10/13 09:01
(http://www.klassa.bg/)

Министърът на туризма в Хърватия хвърли оставка заради сделка със земя

Хърватският министър на туризма Велко Остоич подаде оставка заради твърдения в медиите, че семейството му се е облагодетелствало от продажбата на земя след промяна в закон. Той е четвъртият министър в хърватската лявоцентристка коалиция, който подава оставка след идването й на власт през декември 2011 г.

Премиерът Зоран Миланович пък прие оставката на Остоич. Коалиционното правителство е наложило високи етични стандарти и ще се придържа към тях, се казва в изявление на канцеларията на министър-председателя, цитирано от „Ройтерс”.

Според информации на медиите снахата на Остоич е получила около 25 милиона куни (4,29 милиона долара) за земя, която компанията й е купила, а след това е продала след промени в градското планиране на адриатическия полуостров Истрия, в който регионалната власт е на партията Истрийски демократичен съюз. Остоич каза, че е знаел за сделката, но не е участвал в нея и не е получил никакви пари от това.

„Подавам оставка заради натиска, който се оказва върху мен в последните дни въз основа на необосновани обвинения и лъжи. Невъзможно е да продължа да извършвам професионалните си задължения при тази злонамерена кампания срещу мен,” се казва в изявление на Остоич. Засега не е ясно кой ще бъде новият министър на туризма.

Туристическата индустрия е сред най-важните отрасли в Хърватия, която ще се присъедини към ЕС на 1 юли. Туризмът осигурява 20% от БВП на страната. Брюксел следи отблизо борбата срещу престъпността и корупцията в Хърватия, посочва „Ройтерс”.















„Ройтерс”


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване