03/10/13 09:22
(http://www.klassa.bg/)

Насекомите – следващия източник на храна

Хрупкави, пълни с протеини и може да ги намерите под близкия камък. Насекомите отдавна са пренебрегвани като храна в почти всички места по света, но сега все повече и повече се приближават към нашите чинии, пише вестник “Обзървър”. Това лято ще има сериозни усилия за премахването на фактора на погнуса и вкарването на насекомите не само в експериментални чревоугоднически менюта, но и по рафтовете на супермаркетите.
През април в Лондон ще се проведе фестивала „Кой е напаст?”, организиран от „Пестивал” и музея „Уелкъм колекшън”, на който консумацията на буболечки ще е водеща в дневния ред. Той ще включва и двудневен ресторант на „Нордик фууд лаб”, скандинавският екип зад датския ресторант „Нома”, предложил преди година ястие с мравки.
Агенцията на ООН по храни и земеделие от 2011 г. финансира проекти имащи за цел да рекламират яденето и отглеждането на насекоми в Югоизточна Азия и Африка, където около два милиарда души са включили насекоми и ларви на гъсеници като постоянен елемент в менюто си.
Миналата година агенцията публикува списък от 1909 ядливи вида насекоми и, със спонсорството на холандското правителство, планира за тази година международна конференция за „този ценен източник на храна”.





















“Обзървър”

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване