03/10/13 15:15
(http://www.klassa.bg/)

Протестът блокира жп гарите в София и във Варна

Хиляди български граждани отново излязоха на национален протест тази неделя. За пореден път те се обявиха срещу монополите и поискаха промяна на управлението у нас. Във Варна и в София бяха блокирани централните ж п гари. Във Варна близо 5000 протестиращи блокираха за 20 минути движението на влаковете. Протестът се обяви срещу приватизацията на БДЖ –„Товарни превози”. Протестиращите граждани легнаха на релсите, като призоваха железопътните превози в България да служат само на народа. Преди това варненци блокираха и Аспаруховия мост.
И протестът в София спря движението на Централната жп гара. Блокирани бяха всички коловози, като на два от тях бяха опънати две български знамена, дълги около 10 метра.
Десетки жители на селата Джерман, Грамаде, Усойка, Блажиево и Крайни дол пък блокираха главен път Е-79 при дупнишкото село Джерман за около 40 минути. Над 500 протестиращи в Пловдив спряха движението по булевард „Шести септември” в района на сградата на прокуратурата.
В 29-ия ден на националните протести почина 53-годишният Венцислав Василев от Раднево, който се самозапали на 28 февруари. Той е баща на пет деца и се самозапали заради бедност..
Това е поредната активност на гражданите, след като няколко поредни недели се проведоха големи митинги в над 35 града на страната. Пет са основните точки, около които се обединяват повечето недоволни - незабавна промяна на Изборния кодекс; спиране на всички разпоредителни действия на правителството и на всички започнали приватизационни сделки; спиране на всички дела на монополите срещу гражданите до доказване на легитимността на сметките; 50% граждански квоти в държавните регулаторни органи; реформи в съдебната система.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване