03/10/13 09:49
(http://www.klassa.bg/)

Райс щяла да съветва Обама по националната сигурност

Посланичката на САЩ в ООН Сюзън Райс може би ще замени Том Донилън на поста съветник по националната сигурност на президента Барак Обама, пише в. "Вашингтон пост". Вестникът се позовава на високопоставен служител от президентската администрация, запознат с намеренията на Обама.

Макар да беше фаворит на президента за поста на държавен секретар след оттеглянето на Хилъри Кинтън, Райс отпадна заради т. нар. гаф Бенгази през миналата година. Пет дни след атентата срещу американското консулство в либийския град, извършен на 11 септември, при който загинаха трима американци и посланикът на САЩ в Либия, Райс определи атаката като спонтанен протест, прераснал в насилие. Сенаторите-републиканци буквално й обявиха война и Райс се отказа през декември от номинацията за поста държавен секретар. Бяха й зададени множество неудобни въпроси за инвестициите на нейното семейство зад граница и за нейните отношения с някои африкански управници, вкл. заради подкрепата й за президента на Руанда Пол Кагаме. Вашингтон обвини неговото правителство в подкрепа на бруталните бунтове на територията на ДР Конго. Райс отказала да коментира вероятното си ново назначение пред "Вашингтон пост".
Ако бъде назначена за съветник по националната сигурност, Райс ще може да влияе сериозно върху външната политика на Щатите и да дели влияние в тази област върху президента с новия държавен секретар Джон Кери.
Обама не е длъжен да иска одобрението на Сената за човека, който ще бъде негов съветник по националната сигурност.





















"Вашингтон пост"


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване