03/10/13 20:50
(http://www.klassa.bg/)

Росен Плевнелиев: Доказахме на света, че е по силите на всеки човек да промени историята

Показателно е как в сърцето на столицата, в рамките на няколкостотин квадратни метра са разположени четири храма на различни религии. Това каза в словото си президентът на Република България Росен Плевнелиев на Десетото юбилейно връчване на наградите „Шофар”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Ние сме общество, в което от векове съжителстват различни религии и народности. Така и всички ние посрещаме трудностите заедно, споделяме радостите и единствено заедно можем да вървим напред. Вярвам, че най-ценното в историята на човечеството са онези светли мигове на противопоставяне на злото, в които достойните сред нас са изправят срещу агресията, срещу безразличието, срещу непукизма. Затова трябва да познаваме историята такава, каквато е, трябва да помним доблестта, трябва да предаваме истината на бъдещите поколения. Днес наградата „Шофар” ще бъде връчена на 12 български града, чиято общественост се превърна в будната гражданска съвест на България. Тази масова всенародна реакция влезе в противоречие с официалната политика на тогавашното правителство и постигна своята цел. Защото в най-тежките времена на войната мнозина българи застанаха с лицата си, с имената си срещу жестоката политика на геноцид. Така доказахме на света, че е по силите на всеки човек да промени историята”, посочи президентът.
„Няма по-символична награда за тези наши сънародници от древния шофар. Според легендата стените на древния град Йерихон били разрушени от неговия звук. Вярвам, че винаги ще има достойни хора, които като звук на шофар ще разрушават стените на омразата и ще ни припомнят, че носим отговорност за делата си, че от всеки един от нас зависи да направим света по-добър и по-справедлив”, каза още президентът Росен Плевнелиев.





















Мария КАЛОЯНОВА


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване