03/10/13 18:18
(http://www.klassa.bg/)

Хиляди протестираха в Япония срещу атомната енергия

Над 6000 души протестираха срещу ядрената енергетика в няколко японски града, предаде ИТАР-ТАСС.

Протестите са по случай втората годишнина от земетресението и последвалите вълни цунами на 11 март 2011 г., които причиниха аварията в атомната електроцентрала "Фукушима-1" - най-тежката атомна катастрофа от 25 години насам.

Хиляди протестиращи се включиха в шествие в Токио, призовавайки правителството да се откаже от ядрената енергетика.

В столицата акцията започна от популярния парк "Хибия", след което демонстрантите се отправиха към резиденцията на премиера и сградата на министерството на икономиката, търговията и промишлеността, отговарящо за атомната енергетика в страната, допълва ИТАР-ТАСС.

Протестиращите скандираха лозунгите "Спрете атома!" и "Защитете децата ни!". Освен това активистите призоваха медиите в Япония да отделят повече внимание на темата за ядрената енергетика.

В демонстрациите участваха и редица видни политически деятели, включително бившия премиер Наото Кан, който оглавяваше правителството през 2010-2011 г.

Япония все още се бори с последиците от бедствието, опустошило североизточната част на страната преди две години. Земетресението и цунамито отнеха живота на над 15 хил. души, а други няколко хиляди са все още в неизвестност, припомня Ройтерс.















ИТАР-ТАСС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване