03/11/13 14:50
(http://www.klassa.bg/)

В Неапол призоваха Берлускони незабавно да се яви в съда по ново дело

Прокуратурата в Неапол поиска в понеделник нов незабавен процес срещу бившия премиер Силвио Берлускони, съобщи АФП. Той е заподозрян в корупция, а именно, че преди години е „купил“ сенатор от опозицията. Според италианските закони ускорената процедура по незабавно предаване на правосъдието на дадено лице може да бъде поискана от вътрешното министерство, когато доказателството за престъплението е смятано за „очевидно“. Аферата е свързана с парламентарните избори през 2006 г., спечелени с малко от разнородната лява коалиция, оглавена от Романо Проди, който имаше само няколко гласа повече от Берлускони в Сената. Само няколко месеца след изборите Серджо де Грегорио, един от сенаторите от партия в коалицията на Проди, напусна своя лагер и премина в този на Берлускони. Така той направи още по-крехко мнозинството, което подкрепяше Проди, и ускори падането на правителството на левицата през 2008 г., по-малко от две години след изборите.
Според прокуратурата Берлускони е дал три милиона евро, два от които в брой, на Серджо де Грегорио, за да напусне управляващата коалиция, нещо, което той призна пред магистратите и дори пред медиите. На 7 март т.г. Берлускони бе осъден на една година затвор за публично достояние на конфиденциален разговор, свързан с банков скандал от 2005 г. Предстои той да обжалва пред апелативен съд. Срещу него се водят още две дела – за данъчни престъпления и за секс с малолетна проститутка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване