03/11/13 00:20
(http://e-vestnik.bg/)

В палата на един бивш министър, сега затворник

Арестът на бившия министър на отбраната Акис Цохадзопулос. Снимка: нюз24

Луксозните салони, внушителните спални, супермодерният фитнес и завеси за хиляди евро вече са минало за Акис Цохадзопулос (бивш министър на отбраната на Гърция), тъй като палатът в подножието на Акропола преминава вече в ръцете на гръцката държава.

Този факт може да е последното нещо, което интересува някогашния силен човек в ПАСОК, който си е осигурил… покрив в затвора “Коридалос” поне за осем години след като беше осъден от тричленен състав на Апелативния съд по едно от обвиненията, повдигнати срещу него.

Следват обаче още обвинения. Самият Цохадзопулос може би не желае да види отново палата си, след като именно той беше причината да се отвори “кутията на Пандора” като не беше вписан в данъчната декларация за 2010 г., което превърна бившият министър в мишена на съдебната система. Случаят на съпругата му - Вики Стамати, е друг…Суперлуксозната неокласическа къща с идилична гледка към Акропола беше нейна мечта.

Разкошът в десетте стаи и “императорските” салони показва абсолютния лукс, на който се е наслаждавала двойката преди… детронацията й. Палатчето е ремонтирано с над 720 хиляди евро, за да може семейството да се ползва с всички удобства и да пие кафето си с гледка към Акропола.

Данъчната оценка на двореца, който на хартия е собственост на Вики Стамати, се изчислява на седем хиляди евро на квадратен метър. На неокласическата визия на сградата би завидяло дори кралското семейство на Катар, тъй като съпругата на Цохадзопулос се е постарала с много труд и пари да я превърне в дворец. Всички, които са посетили палата, го определят като най-хубавата сграда след тази на президентството.

Имотът разполага с десет стаи, четири бани, два салона, две кухни, баня и тоалетна за гости, фитнес и още много удобства. Дворът на палата е точно под Акропола, а зеленината властва навсякъде. На звънеца на луксозната неокласическа сграда са изписани само инициалите на семейството.

Преминавайки през градината, можеш да видиш скъпа мраморна статуя на Дионисий, железни черни столове и мраморна маса, където двойката закусвала през лятото.

В самата къща впечатление правят внушителните огледала в спалните, скъпото кухненско оборудване, слънчевата дневна, огромната камина, където някога е разпускал силният политик, и марковите скъпи мебели. От доста време се знае, че госпожа Стамати е дала хиляди евро, само за да купи пискюли за завесите си.

В големия приземен етаж, свързан с асансьор, е разположен напълно оборудван фитнес тренажор, гирички, топки за пилатес и степ аеробика. Сградата има супермодерна охранителна система.

Семейство Цохадзопулос не е пълен собственик на имота. Те притежават тераса 202,21 квадратни метра, осем помощни помещения и втория етаж с площ 209 квадратни метра, купени от Вики Стамати на 20 април 2010 г. от офшорната компания “Нобилис”.

Стойността на къщата беше изчислена от експерти през 2012 г. на 10 милиона евро. Това обаче вече е минало. Суперскъпите полилеи престанаха да светят… В неокласическата сграда, която някога приютяваше в салоните си елита Атина, вече се наблюдават белези на запускане и щети.

“Черешката на тортата” в случая е, че луксозното жилище има богато минало … на скандали. През 1999 г. е купено за 300 милиони драхми от компанията “Торкасо Инвестмънт”, замесена в скандала с атонския манастир “Ватопед”, на когото е продала два имота. Следва разследване и малко по-късно като собственик на палата се явява северногръцкият бизнесмен Сахпадзидис.

През 2001 г. имотът преминава във владение на офшорната компания “Нобилис Интернешънъл” срещу сумата от ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване